Mnoga djeca izložena prikrivenom nasilju u obitelji

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Najzastupljeniji oblik zlostavljanja nad djecom jest ono koje se događa u obitelji, a riječ je o prikrivenom nasilju koje najčešće ostaje unutar zidova i rijetko biva prijavljeno policiji i drugim institucijama.

Na tu su opasnost u povodu Međunarodnog dana djece žrtava nasilja ponovno upozorili u Policijskoj upravi istarskoj, nastojeći senzibilizirati javnost na ovaj problem, osobito one koji su u svakodnevnom kontaktu s djecom, poput odgojitelja i učitelja.

Da bi se izbjegla daljnja viktimizacija djece-žrtava, kazneni postupci u kojoj su najmlađi žrtve vode se u tajnosti, mediji o tome ne izvještavaju pa se stječe dojam da situacija i nije alarmantna. No, brojke govore drugačije.

Samo lani istarska je policija evidentirala 88 kaznenih djela povrede prava djeteta, 13 više nego preklani. Prije tri godine, 2011., bilo je, međutim, čak 132 kaznenih djela, 2010. njih 87, a 2009. čak 136. U pet godina, dakle, zabilježeno je čak 518 kaznenih djela. No, to nije pravo stanje stvari jer se zlostavljanje, zbog straha od osude okoline ili neznanja, često ne prijavljuje.

- To su otkrivena kaznena djela, no i na ovom području postoji tamna brojka. Mnoga su djeca svakodnevno izložena zanemarivanju i zlostavljanju u obitelji, a da to ne bude otkriveno i procesuirano. Stoga nam je cilj senzibiliziranje javnosti o ovom problemu, osobito onih koji su u neposrednom kontaktu s djecom, odgojno-obrazovnih djelatnika u školama i vrtićima, kaže Vedrana Milovan, policijska službenica u Odjelu maloljetničke delinkvencije PU istarske.

Stoga su u policiji, u suradnji s pulskim Općinskim državnim odvjetništvom za mladež i Centrom za socijalnu skrb, organizirali predavanje o ovoj temi za studente predškolskog odgoja i razredne nastave Sveučilišta Jurja Dobrile.

Kristina Pauro, psihologinja pulskog Centra za socijalnu skrb, napominje da se svega trećina slučajeva nasilja nad djecom prijavljuje, a dvije trećine se otkriju slučajno, dok traju neki drugi postupci, najčešće razvod braka. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter