MMF: Smanjite place i tako devalvirajte kunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smanjenje placa, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje troškova rada, lakše otpuštanje i manji trošak otkaza - sve su to savjeti koje je misija Medunarodnog monetarnog fonda ostavila Hrvatskoj nakon još jednog redovitog posjeta.

Moglo bi se reci ništa novoga od MMF-a koji sugerira ozbiljniju privatizaciju i hvali stabilnost bankarskog sustava, no ovaj put njihova je ocjena znacajnija s obzirom da može sugerirati kako ce rejting agencije ocijeniti hrvatski kreditni rejting i hoce li on završiti u kategoriji "junk" (smece).

Dobrim dijelom ocjena ce ovisiti o tome hoce li Hrvatska u ovoj godini ostvariti bilo kakav gospodarski rast i hoce li agencije i medunarodne institucije uvjeriti u to da je Vlada svojim mjerama sposobna konsolidirati javne financije.

MMF prognozira da ce Vlada polovicno uspjeti u svojim nakanama, pa tako procjenjuje da ce BDP u ovoj godini pasti za jedan posto, dok su vlasti skrojile proracun temeljen na rastu od 0,8 posto. Tu svoju procjenu MMF je izgradio na slabljenju domace potražnje koja je dijelom posljedica prezaduženosti kucanstava, te na cinjenici da ni izvoz nece puno doprinijeti oporavku zbog ulaska europodrucja u recesiju.

Ipak, kažu da su Vladine fiskalne smjernice za izradu ovogodišnjeg proracuna, koje predvidaju rezanje državne potrošnje za 4,6 posto, korak u pravom smjeru ako budu provedene. Ako ne bude promjene politike gospodarski izgledi u 2012. godini i srednjorocnom razdoblju su, prema MMF-u slabi.

- Hitni prioriteti politike trebaju biti pokretanje vjerodostojne fiskalne konsolidacije u srednjorocnom razdoblju kako bi se ocuvalo povjerenje tržišta i ponovno uspostavila održivost duga, navodi se u zakljucnoj izjavi Misije MMF-a .

Hrvatskim vlastima sugeriraju da pripreme pricuvne mjere u slucaju da dodatno prelijevanje efekata krize u europodrucju dovede do narušavanja proracunskih prihoda. Savjetuje se i provedba zakašnjelih strukturnih reformi kakao bi se poboljšala konkurentnost i ostvario održiv rast u srednjorocnom razdoblju.

Place, koje MMF ionako smatra previsokim za domacu efikasnost i produktivnost, potrebno je smanjiti i tako provesti internu devalvaciju, jer bi tecaj bilo preskupo prilagodavati s obzirom na visoku deviznu izloženost gospodarstva. Vec ranije MMF je tražio devalvaciju kune, no sada sugerira da se to dogodi kroz smanjenje placa. (J. MARIC/Novi list)

Obracun s javnim sektorom

Traže se i promjene zakona o radu kako bi se smanjili troškovi zapošljavanja i otpuštanja, a prvi na udaru bi trebali biti zaposleni u javnom sektoru. Traži se i ubrzanje privatizacije i ukidanje neporeznih naknada, cije je smanjivanje, a ne ukidanje, Vlada vec najavila. - Clanovi misije MMF-a pozivaju na brzu provedbu ovih reformi kako bi se ublažili kontrakcijski efekti fiskalne konsolidacije. Povecanje konkurentnosti poduprlo bi rast izvoza, privuklo inozemni kapital, a to bi pridonijelo preusmjeravanju gospodarstva na inozemnu potražnju i ostvarivanju održivog rasta koji pociva na privatnom sektoru, zakljucuju medu ostalim MMF-ovci.


Podijeli: Facebook Twiter