MMF priznaje da je pogriješio u Grčkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni monetarni fond je preksinoć priznao da je napravio velike pogreške prilikom spašavanja Grčke, u kojem sudjeluje od 2010. godine u sklopu Trojke, zajedno s Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom. MMF je priznao da se preračunao i podcijenio strašne posljedice mjera stroge štednje, koje je Trojka nametnula prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za pomoć veću od 300 milijardi dolara. Zbog krivih mjera grčko je gospodarstvo doživjelo veći pad od očekivanog, pa neki promatrači već zaključuju da grčki narod steže remen i pati više nego što treba.

U internom izvješću na 51 stranici MMF je priznao da je prekršio neka vlastita pravila o davanju financijske pomoći. No, daleko je važnija ocjena MMF-a da je prilikom spašavanja Grčke primarni cilj bio sprečavanje prelijevanja grčke krize na ostale članice eurozone. U tom sprečavanju zaraze MMF je uglavnom uspio, ali se pogoršalo stanje pacijenta.

- Povjerenje financijskih tržišta nije obnovljeno, bankarski sektor Grčke izgubio je 30 posto depozita, a ekonomija se suočila sa znatno dubljom recesijom od očekivane, s iznimno visokom nezaposlenošću, priznao je MMF.

MMF se posuo pepelom još prije nekoliko mjeseci kad je njegov glavni ekonomist Olivier Blanchard "otkrio" da stroge mjere štednje, koje provode uglavnom članice eurozone i EU-a, nanose gospodarstvu štete koje su dva-tri puta veće od onoga što je MMF dotad mislio. Konkretno, MMF je preksinoć objavio da je vjerovao da će mjere štednje u Grčkoj dovesti do pada BDP-a od 5 posto te rasta nezaposlenosti na 15 posto. Ali grčki je BDP od 2010. pao za 17 posto, a nezaposlenost je skočila na dramatičnih 27 posto. Čak 60 posto mladih ljudi nema posla.

Grčka je ekonomija, vođena savjetima Trojke, doživjela jednu od najtežih depresija u modernoj povijesti čovječanstva. Od 2008. godine pala je za 22 posto, ali tom srozavanju još se ne vidi kraj. MMF je veći dio krivnje za neuspjeh u Grčkoj, koja je danas još zaduženija nego na početku "liječenja", prebacio na Europsku komisiju. Upozorio je da Komisija nije imala iskustva s kriznim upravljanjem te joj zamjerio da je prekasno shvatila da Grčkoj treba otpisati dio duga. Komisija se više zanimala za poslušnost grčkih vlasti, nego za oživljavanje njezine ekonomije, dao je do znanja MMF. Grčki dužnosnici takvo su priznanje jedva dočekali.

- Trojka je predugo odbijala priznati da je njezin program promašen. Pritom se skrivala iza našeg (grčkog) neuspjeha da provedemo strukturne reforme. Sada kad se reforme provode, oni moraju prihvatiti tu gorku istinu, izjavio je neimenovani grčki političar britanskom Guardianu. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter