MMF podržao štednju, ali traži - još

Namjera hrvatske Vlade da donese rebalans proračuna za 2013. naišla je na odobravanje Fonda (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)
Namjera hrvatske Vlade da donese rebalans proračuna za 2013. naišla je na odobravanje Fonda (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda pozdravljaju namjeru hrvatskih vlasti da se donese rebalans proračuna za 2013. i savjetuju provedbu daljnje postupne konsolidacije zasnovane na reformama usmjerenima na neodržive rashode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Preporučuju pritom da, radi postizanja održivosti duga i smanjenja rizika od gubitka pristupa tržištima, ciljani strukturni manjak u 2013. bude 2,5 posto BDP-a, što će se prema procjenama pretvoriti u manjak od 3,5 posto.

- To se može postići brzom provedbom planiranih mirovinskih reformi, uz nove parametre koji će se početi primjenjivati već 2013., potom odlučnim rezanjem troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizacijom bolničke mreže i ograničavanjem izuzeća od participacije radi potpore proračunom planiranog smanjenja potrošnje u zdravstvu smanjivanjem neefikasnosti i rasipanja te boljim ciljanjem olakšica; također, daljnjim smanjenjem tekućih rashoda, uključujući subvencije, s tim da se zaštite nužni kapitalni rashodi, navodi u svojoj zaključnoj izjavi Misija MMF-a koja je bila u redovnom posjetu Hrvatskoj.

- Nedavno najavljena smanjenja plaća u javnom sektoru i planirane reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava koraci su u pravom smjeru, međutim, potrebna su daljnja poboljšanja i brza provedba reformi, s težištem u početnom razdoblju, kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, poručuju iz MMF-a. (piše A. DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter