MMF odobrio paket pomoći Ukrajini od 17 mlrd $

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni monetarni fond odobrio je u srijedu dvogodišnji program pomoći Ukrajini vrijedan 17 milijarda dolara kako bi pomogao gospodarstvu bivše sovjetske republike da se oporavi nakon krize u trenutku dok je još suočena s geopolitičkim neizvjesnostima.

Paket pomoći MMF-a omogućit će trenutnu isplatu 3,2 milijarde dolara Kijevu i deblokiranje kredita iz drugih izvora vrijednih oko 15 milijardi dolara čiji je cilj stabilizirati ekonomiju zemlje koja je u najgoroj krizi od proglašenja neovisnosti 1991.

Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde priznala je da je program pomoći MMF-a suočen s rizicima uključujući zbog upitnih sposobnosti vlasti da provedu politički nepopularne mjere i reforme koje su potrebe za uspostavu financijskog reda u zemlji.

"Daljnja eskalacija napetosti s Rusijom i nemiri na istoku zemlje posebice predstavljaju značajni rizik za gospodarske prognoze", navela je Lagarde u priopćenju.

Proruski separatisti zauzeli su nove zgrade lokalne i državne uprave u srijedu u više ukrajinskih gradova na istoku zemlje što je novi znak da Kijev gubi kontrolu nad industrijskim područjem koje graniči s Rusijom. Nemiri na istoku uslijedili su nakon više mjeseci protuvladinih prosvjeda te ruske aneksije Krima što je gurnulo gospodarstvo zemlje na rub bankrota.

Kijev se s Moskvom spori i oko cijene koju bi morao plaćati za prirodni plin koji uvozi iz Rusije te o oko 2,2 milijarde dolara za koje Rusija tvrdi da predstavljaju dug Ukrajine za već isporučeni plin.

Ukrajinsko gospodarstvo moglo bi dodatno stradati zbog mogućeg jačanja sankcija protiv Rusije koja joj je glavno izvozno odredište.

"Sve što potkopava gospodarsku situaciju u Ukrajini ugrožava provedbu programa što je ujedno i razlog zbog kojeg snažno potičemo strane da pregovaraju i da se dogovore", rekla je novinarima Lagarde nakon sjednice odbora MMF-a koji je odobrio paket pomoći Ukrajini. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter