MMF očekuje gospodarski pad u Hrvatskoj od 0,8 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko gospodarstvo ove će godine zabilježiti pad aktivnosti za 0,8 posto, dok se iduće očekuje njihov porast za 0,5 posto, stoji u danas objavljenim jesenskim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U odnosu na proljetne prognoze, MMF je povećao svoju procjenu ovogodišnjeg pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s 0,6 na 0,8 posto. Stopa rasta BDP-a za 2015. godinu, pak, blago je podignuta, s 0,4 posto na 0,5 posto.

No, to nije iznenađenje, jer je već potkraj svibnja Izvršni odbor MMF-a, nakon što je 14. svibnja zaključio konzultacije s Hrvatskom u vezi sa člankom IV Statuta MMF-a, povećao svoju procjenu pada BDP-a u ovoj godini na 0,8 posto.

U najnovijim prognozama, MMF procjenjuje i da će potrošačke cijene u Hrvatskoj u ovoj godini pasti 0,3 posto, dok bi u idućoj inflacija mogla iznositi blagih 0,2 posto.

Stopa nezaposlenosti, pak, nakon lanjskih 16,6 posto, u ovoj bi godini mogla dosegnuti 16,8 posto, a u 2015. godini 17,1 posto.

U bilanci plaćanja, pak, trebao bi ove godine biti iskazan višak od 2,2 posto BDP-a, kao i u idućoj godini.

Uoči godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke ovoga tjedna u Washingtonu, MMF je danas snizio prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo i sada očekuje da će ove godine ono porasti za 3,3 posto, dok bi iduće godine rast trebao iznositi 3,8 posto.

Unatoč teškoćama, neujednačeni globalni oporavak se nastavlja, konstatiraju u MMF-u i ističu kako su prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo snižene najvećim dijelom zbog slabije nego što se očekivalo globalne aktivnosti u prvom polugodištu ove godine.

Pritom je nova procijenjena stopa rasta za 0,4 postotna boda niža u usporedbi s prognozom MMF-a za svjetsko gospodarstvo iz travnja. Prognoza rasta za 2015. godinu također je snižena, za 0,2 postotna boda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter