MMF neće tražiti nove mjere štednje od Grčke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni monetarni fond neće tražiti nove mjere proračunske štednje u Grčkoj i neće zahtijevati "nediferencirana" rezanja mirovina i plaća, izjavila je u četvrtak izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

"Ako nove mjere budu potrebne, mogu vam reći jedno: to neće biti u obliku novih proračunskih mjera ili općih i nediferenciranih rezanja plaća i mirovina", kazala je Lagarde na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Trojka međunarodnih vjerovnika Grčke (MMF, Europska komisija, Europska središnja banka) provodi novu reviziju grčkih financija prije nego odluče hoće li deblokirati novu tranšu pomoći u sklopu plana spašavanja odobrenog Ateni u proljeće 2012. zbog kojeg grčka vlada mora provoditi drastičnu štednju.

Potkraj rujna MMF i Europa objavili su "stanku" u pregovorima s grčkim vlastima pozivajući se na "tehničke" razloge. Lagarde je kazala kako je "prerano" da bi se moglo govoriti o zaključcima misije trojke, koja će se vratiti u Ateni "potkraj mjeseca". Po grčkim medijima, MMF se priprema zatražiti 6,7 milijarda eura novih ušteda do 2016.

Glede grčkog proračuna, Lagarde je kazala da će situacija "biti bolja" od predviđene i da će Grčka ostvariti primarni suficit ove godine (bez kamata na dugove). Lagarde je također kazala kako nema "nikakva razloga" sumnjati da će Europljani, kao što je i predviđeno, isplatiti dodatnu pomoć Grčkoj 2014. kako bi ublažila svoj astronomski dug. Po MMF-u, grčki javni dug trebao bi se 2014. malo smanjiti i iznositi 174 posto BDP-a. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter