MMF: Istočna Europa izlazi iz krize, Hrvatska još ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je u utorak u Bukureštu hrabrost zemalja istočne Europe u suočavanju s gospodarskom krizom, ocijenivši da je najgore vjerojatno prošlo.

- Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je vjerojatno iza vas, većina zemalja (središnje i istočne Europe) obnovila je rast, kazala je Lagarde u govoru pred bankarima i novinarima.

- Samo dvije zemlje trebale bi 2013. biti u recesiji, Hrvatska i Slovenija, prema osam prošle godine, dodala je.

Prosječan rast u zemljama istočne Europe bio je pozitivan u prvom tromjesečju ove godine, dok je BDP u Europskoj uniji pao za 0,1 posto. Na čelu su Latvija s 1,4 posto i Litva s 1,3 posto rasta.

MMF je prošli tjedan snizio svoje prognoze za gospodarski rast u svijetu i eurozoni.

Lagarde je pozvala zemlje istočne Europe da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti, ali i da ravnopravno podijele njihov teret.

- Ono što se dogodilo u ovom dijelu svijeta služi kao primjer onoga što se može učiniti u drugim dijelovima svijeta kad je riječ o tranziciji na tržišno gospodarstvo, kazala je.

Upozorila je ipak na zapreke koje, po njoj, čine nesposobne javne uprave i nedovršen povrat imovine koju su zaplijenili komunisti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter