MMF će povisiti prognozu rasta svjetskog gospodarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisit će za otprilike tri tjedna prognozu rasta svjetskog gospodarstva, najavila je u Nairobiju izvršna direktorica Christine Lagarde.

"Povisit ćemo prognozu rasta svjetskog gospodarstva", kazala je Lagarde na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo u glavnom gradu Kenije, dodajući da je još prerano za pojedinosti. Na kraju dvodnevnog posjeta Keniji Lagarde nije navela razloge revizije prognoze. U redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo, objavljenim u listopadu prošle godine, MMF je snizio prognoze, zaključivši da je "rast i dalje spor".

Prema tadašnjim je prognozama svjetsko gospodarstvo prošle godine poraslo 2,9 posto a ove bi godine rast trebao ubrzati na 3,6 posto. Time su jesenje prognoze snižene za 0,3 odnosno 0,2 postotnog boda u odnosu na one iz srpnja. U studenom je MMF upozorio da gospodarstva u nastajanju posustaju, iako na njih i dalje otpada većina rasta aktivnosti u svjetskom gospodarstvu, dok razvijene zemlje, posebno SAD, pokazuju naznake oporavka.

Zbog postupne promjene blage monetarne politike u SAD-u usporio je priljev kapitala na tržišta u nastajanju, s obzirom na rast dugoročnih prinosa u SAD-u i mnogim drugim gospodarstvima, napomenula je jučer Lagarde. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter