MMF blago snizio prognozu za svjetsko gospodarstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u četvrtak snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, ukazujući na neočekivano slabu razinu aktivnosti na početku ove godine pod utjecajem pada aktivnosti u američkom gospodarstvu u prvom tromjesečju. Svjetsko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,3 posto, procijenio je MMF u ažuriranim prognozama, snizivši time procjenu iz redovnog proljetnog izvješća za 0,2 postotnog boda. Prognoza za 2016. zadržana je na 3,8 posto.

U ažuriranim ljetnim procjenama MMF objavljuje samo procjene za najveća gospodarstva i regije, te za svjetsko gospodarstvo u cjelini. Kao razlog snižene ovogodišnje prognoze u MMF-u navode osjetno slabiji rast u prva tri mjeseca no što su prognozirali u travnju, i to zbog neočekivanog pada aktivnosti u SAD-u, povezanog s oštrom zimom i zatvaranjem luka, te sa znatnim smanjenjem kapitalne potrošnje u naftnom sektoru. Stoga je prognoza ovogodišnjeg rasta američkog gospodarstva snižena za 0,6 postotnog boda, na 2,5 posto. Iduće godine rast bi trebao ubrzati na 3,0 posto. S obzirom na povezanost sa SAD-om, osjetno je snižena i prognoza za Kanadu, za 0,7 postotnog boda, na 1,5 posto u ovoj godini. Najviše je u skupini razvijenih zemalja podignuta ovogodišnja prognoza za španjolsko gospodarstvo, za 0,6 postotnog boda, na 3,1 posto. Povišena je i prognoza za iduću godinu, za pola postotnog boda, na 2,5 posto.

Blago je pak - za 0,2 postotnog boda - podignuta ovogodišnja prognoza za talijansko gospodarstvo, na 0,7 posto, te ona za 2016. godinu, za 0,1 postotni bod, na 1,2 posto. Prognoze za Njemačku potvrđene su na 1,6 posto u ovoj odnosno 1,7 posto u idućoj godini. Neizmijenjene su i prognoze za francusko gospodarstvo, koje predviđaju rast aktivnosti za 1,2 posto u ovoj odnosno za 1,5 posto u 2016. Gospodarstvo eurozone u cjelini trebalo bi ove godine porasti 1,5 posto, kao što je MMF prognozirao u travnju. Prognoza za 2016. podignuta je za 0,1 postotni bod, na 1,7 posto. Ovogodišnja prognoza za skupinu razvijenih gospodarstava u cjelini snižena je za 0,3 postotnog boda, na 2,1 posto. U idućoj bi godini rast trebao ubrzati na 2,4 posto, kao što je MMF prognozirao u travnju. Pritom napominju kako postupno ubrzavanje aktivnosti u toj skupini i dalje podupiru poticajni uvjeti financiranja, neutralnija fiskalna politika u eurozoni, niže cijene goriva i poboljšana očekivanja i uvjeti na tržištu rada.

Za skupinu gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju MMF za ovu godinu prognozira usporavanje rasta u ovoj godini na 4,2 posto, s prošlogodišnjih 4,6 posto, zbog nižih cijena robe i postroženih uvjeta vanjskog financiranja, posebno u Latinjskoj Americi i u skupini izvoznika nafte. Prognoza ovogodišnjeg rasta u toj je skupini time blago smanjena, za 0,1 postotni bod. U 2016. rast bi trebao ponovo ubrzati, na 4,7 posto, u skladu s travanjskim izvješćem. MMF je pritom poboljšao prognozu za Rusiju i sada očekuje blaži pad aktivnosti, za 3,4 posto, nasuprot u travnju prognoziranom padu za 3,8 posto. U 2016. sada očekuju stagnaciju dok su u travnju prognozirali pad aktivnosti za 1,1 posto. Prognoze za Kinu potvrđene su na 6,8 posto u ovoj te na 6,3 posto u idućoj godini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter