MMC Luka ugošćuje Multimeridijan '12

Vlakančić i Vukmir (M. MIJOŠEK)
Vlakančić i Vukmir (M. MIJOŠEK)

"Vrijeme je stalo" naziv je bijenalne izložbe Multimeridijan '12 koja će biti otvorena u petak u 19 sati u galerijama Anex i Luka Multimedijalnog centra LUKA u Puli. O samoj izložbi na konferenciji za novinare govorile su kustosica izložbe Željka Vukmir i Dorina Vlakančić u ime organizatora, HDLU-a Istre. Vlakančić je kazala da se ovogodišnja izložba nadovezuje na onu iz 2010. godine čije je ime bilo "Znakovi uzaludnosti".

- Kao i tada i ove je godine kustosica međunarodne bijenalne izložbe Jelena Vukmir, direktorica Instituta za suvremenu umjetnost. Iako je Multimeridijana izložba koja je uključivala umjetnike iz Slovenije, Italije i Hrvatske, proširili smo granice pa nam ove godine gostuju i umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Albanije te umjetnici iz BiH i Hrvatske koji žive i rade u SAD-u. Bit će izloženo sveukupno 13 radova 14 umjetnika. Kao što će publika moći vidjeti kustosici nje bio bitan medij u kojem se umjetnici izražavaju već tema njihovih radova, kazala je Vlakančić.

Vukmir je kazala da bi se Muiltimeridijan sada mogao zvati Multimediteran ili čak Multiocean jer su teme kojima se bavi razumljive globalno.

- Za ovu bijenalnu izložbu gledala sam umjetničku produkciju zadnje dvije godine. Kriza je prisutna u svakodnevnom životu pa i u životu umjetnika, no ja bih koristila neku drugu riječ - zastoj. Nema razvoja koji, doduše, ne mora biti progresivan. Cijelo vrijeme čekamo da se nešto dogodi, da nešto dobro napokon dođe, a o tome govore i umjetnici. Sam naziv "Vrijeme je stalo" došao je iz radova koje sam odabrala za izložbu. Nije me posebno zanimalo predstaviti neke političke i ekonomske teorije, neke pop kulturne analize kapitalizma i marksizma - sva ta objašnjenja su mi u drugom planu. Išla sam pratiti umjetničku produkciju jer me kao i kod svake druge izložbe i za Multimeridijan zanimala umjetnost i odraz umjetnosti na društvo, kazala je Vukmir.

Na izložbi Multimeridijan '12 sa svojim će se radovima predstaviti: Emma Ciceri, Tomaž Furlan, Fulvio Juričić, Emanuela Marassi, Bojana Mrđa, Adrian Paci, Predrag Pavić i Marko Vojnić Gin, Borut Skok, Olja Stipanović, Silvo Šarić, Nebojša Šerić Šoba, Bojan Šumonja i Mirjana Vodopija. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter