MMC Luka: Predstavljene aktivnosti projekta AdriaMuse

Ketrin Milićević Mijošek, Gracijano Kešac, Barbara Banovac Crnobori i Vladimir Torbica
Ketrin Milićević Mijošek, Gracijano Kešac, Barbara Banovac Crnobori i Vladimir Torbica

Realizirane aktivnosti projekta AdriaMuse predstavljene su danas u prostorima pulskog Multimedijalnog centra Luka. Prisutnima su se obratili županijski pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica, koji je ujedno i voditelj projektnih aktivnosti Županije, te Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium i muzejska pedagoginja Muzeja grada Umaga Barbara Banovac Crnobori.

"AdriaMuse" je prekogranični projekt nastao na temelju programa jadranske prekogranične suradnje IPA Adriatic koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Provodi se na području država koje imaju granicu na Jadranskom moru (Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija), a traje 30 mjeseci. Financijska vrijednost mu je 1.817.200 eura, od čega je 85 posto udio IPA sredstava, dok partneri sudjeluju s 15 posto.

Viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju i koordinatorica projektnih aktivnosti Istarske županije Sandra Ilić kazala je da je od promotivnih materijala Istarska županija priredila projektnu komunikacijsku strategiju, projektni logo i knjigu standarda, višejezične brošure, letak, internetsku stranicu te dokumentarni i projektni film, a pokrenuta je i internetska stranica projekta www.adriamuse.org koja donosi videoigrice za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta "Učimo povijest kroz igru".

- Prije svega, moram se zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u raznim etapama izrade projekta, a čiji je cilj, među ostalima i omogućiti da muzeji dio svojih aktivnosti odrađuju i izvan svojih zidova, odnosno da se privuče publika koja inače ne ide redovito u muzeje. Važno je napomenuti da su svi sudionici ovoga projekta bili vrlo kompetentni za područje koje su obradili, te da je pokazana kvaliteta i kreativnosti istarskih muzeja i muzealaca, jer istarski muzejski djelatnici ni po čemu ne kaskaju za svojim inozemnim kolegama, kazao je pročelnik Torbica.

Slikovnica Leni Drobac i tablet Dini Odobašiću

Za igricu AdriaMuse puzzle Istarska županija je zajedno s ravnateljicom Dječjeg vrtića Cvrčak Elenom Orlović i njezinim odgajateljima organizirala skupinu od desetak djece koji su u ulozi malih arheologa online slagali puzzle muzejskih predmeta. Pobjednica je bila petogodišnja Lena Drobac, koja je na poklon dobila slikovnicu.

Desetak učenika pulske Osnovne škole Monte Zaro zajedno s mentoricama Karmen Grgurić i Rosanom Cerin sudjelovalo je u igri Geolocator, gdje su se okušali u interaktivnom lovu na muzejske predmete određujući gdje se pojedini predmet nalazi i iz kojeg razdoblja datira. Pobjednik je bio Dino Odobašić, učenik IV. b razreda OŠ Monte Zaro, koji je dobio tablet. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter