MMC Luka: Otvoren Multimeridijan '12

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

"Vrijeme je stalo" naziv je ovogodišnje bijenalne međunarodne izložbe Multimeridijan 2012. u organizaciji HDLU-a Istre otvorene sinoć u galerijama Anex i Luka Multimedijalnog centra LUKA. Janka Vukmir, predsjednice Instituta za suvremenu umjetnost, je kustosica ove izložbe koja okuplja 13 radova 14 umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Albanije te umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji žive i rade u SAD-u.

Ovo je drugi Multimeridijan za redom čije radove bira Vukmir. Prvi je nosio naziv "Znakovi uzaludnosti", a pribrojimo li mu i porečki Annale kojeg je Vukmir naslovila "Nismo sretni" dobivamo, po riječima kustosice, "svojevrsnu trilogiju očaja, frustracija, nezadovoljstva, nesreće, dosade, društva kao žrtve političke tolerancije prema kriminalu, i sasvim jasne ignorancije političkih struktura prema nezaštićenim društvenim skupinama, što uključuje sve vrste manjina, od nacionalnih do profesionalnih, u koje svakako spadaju i umjetnici i sva kulturna djelatnost uopće."

Pod nazivom "Vrijeme je stalo" našli su se radovi umjetnika Emme Ciceri, Tomaža Furlana, Fulvija Juričića, Emanuele Marassi, Bojane Mrđa, Adriana Pacija, Predraga Pavića i Marka Vojnića Gina, Boruta Skoka, Olje Stipanović, Silva Šarića, Nebojše Šerića Šobe, Bojana Šumonje i Mirjane Vodopija. Naziv izložbe, ističe kustosica, protekao je iz samih radova jer je umjesto da kroz izložbu teoretizira o konzumerizmu i socijalizmu odlučila prepustiti riječ radovima. Izložba je međunarodna i multimedijalna, pa su se umjetnici predstavili s instalacijama, videoradovima, slikama, projekcijama i fotografijama. Različite forme i sadržaje pojedinih radova, od Šumonjiog dječaka na žici, preko jaja u glavu dvojca Pavić/Vojnić sve do projekcije crnog četverokuta Silva Šarića ujedinjuje tema izložbe - to čekanje boljeg vremena koje jednostavno nije stiglo i za kojeg više ni ne znamo hoće li stići…

"U umjetnosti, etnologiji i, sociologiji i društvenim znanostima općenito, vrijeme zauzima niz važnih pozicija, ali jedna od najvažnijih je oduvijek bila inicijacija, prevedeno tranzicija. Pri tome, sagledavajući naše vlastito vrijeme, mislim na političku tranziciju Istoka na Zapad i apsorpciju Istoka od Zapada. Nakon one početne euforije koju već slabo pamtimo, i nakon što su/smo već mislili da je tranzicija prošla, pokazuje se zapravo da nam inicijacija tek predstoji. I zato se vrijeme zaustavilo. I tako dugo već stoji, da čak i kriza izgleda kao blagostanje", piše Janka Vukmir u tekstu kataloga izložbe.

Multimeridijan 2012. u MMC-u LUKA moguće je razgledati do 31. listopada. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter