MMC Luka: "Novi radovi" Aleksandra Garbina


Samostalna izložba Aleksandra Garbina jednostavnog naziva "Novi radovi" otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Luka. Izložba u organizaciji HDLU-a Istre dovodi nam nove radove umjetnika koji se nadovezuju na njegove prijašnje cikluse, a Garbin se ovim postavom poigrao i s povijesnim konotacijama prostora u kojem izlaže.

Naime, do početka 90-ih godina prostor MMC-a Luka bio je autosalon pa se Garbin sjetio ponovo staviti automobil u izlog i na taj je način, umjetničkom intervencijom, uspio kontekstualizirati prostor i spojiti prošlost i sadašnjost na zaigran i duhovit način.

- Zaljubljenici u rebuse i nelogičnosti, u smetnje koje mogu izazvati šum u uobičajenom hodogramu zbilje s Garbinovim radovima dolaze na svoje. Pronalazimo jaku konceptualnu liniju, markiranu psihodeličnim iskustvom i doziranu humorom. Njegov prije svega osobenjački izraz ne odbacuje karakteristike samih materijala i njihovu estetsku potenciju u korist postupaka dematerijalizacije i konceptualizacije. Naklonost prema istraživanju materijalnosti i fizičke pojavnosti "svijeta stvari" podjednako je prisutna kao i spekulativno razmišljanje i poticanje imaginacije promatrača. Pažljivo izabrani svakodnevni predmeti ili situacije ispostavljeni su kroz ludičke kombinacije i začudna premetanja koja otvaraju prostor i senzualnog i misaonog doživljaja, piše kustosica Ksenija Orelj u katalogu izložbe.

Osim izloženog automobila - ready-made na četiri kotača - Garbin je izložio i impozantnu metalnu skulpturu koja se poput skicirane bogomoljke naginje nad promatračem. Tu su i svjetlosna instalacija koja rasvjetna tijela postavlja na pod umjesto na plafon te minimalistički crteži u čijem je centru crni krug.

Aleksandar Garbin rođen je 1955. godine u Rovinju, a diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu 1988. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu i dobitnik je više nagrada, među kojima se posebno ističe ona Pollock-Krasner Foundationa iz New Yorka iz 2005. godine. Izložbu Aleksandra Garbina u galeriji Luka moguće je razgledati do 2. listopada. (Napisao i snimio Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter