Mljekarima sve teže, moguci i prosvjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike mljekare drsko spuštaju otkupne cijene mlijeka zbog cega su proizvodaci jako nezadovoljni. Uslijedit ce pregovori, a ako oni ne uspiju, moguci su i prosvjedi, izvijestili su predsjednik Silvano Orbanic i dopredsjednik ?ani Fajman uz pedesetak svojih clanova okupljenih na godišnjoj izbornoj skupštini Udruge uzgajivaca goveda i proizvodaca mlijeka Istre "Mlikarica", održanoj kraj Pazina.

Mljekare se, naime, bune da im je otkupna cijena previsoka (Orbanic je posebno apostrofirao Dukat i mljekaru PIK-a Rijeka), a smanjenje cijena posebno pogada proizvodace u brdskim podrucjima Istre. Rijecka Mljekara tvrdi da tu ima prevelike troškove prijevoza pri sakupljanju mlijeka.

Nema pomoci od Županije

Mljekari zato traže od Istarske županije da pomogne u podmirivanju tih prijevoznih troškova, do cega ce, medutim, teško ponovno doci. Kako je objasnio gost skupštine, županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic, Županija je 2010. doista isplatila PIK-u Rijeka 150.000 kuna za troškove sakupljanja mlijeka po teže pristupacnim dijelovima Istre, no u 2011. za takvo što više nije bilo novca, a nece biti ni ubuduce jer se ukidaju sve vrste poticaja prema kolicini proizvodnje. Zato Županija traži druge modele kako bi pomogla proizvodacima mlijeka iz Istre, naglasio je Antolovic.

Rekao je da je jedan od modela, primjerice, financiranje projektne dokumentacije za buducu mljekaru u Pazinu, koju bi zatim trebalo izgraditi sredstvima IPARD-a ili evropskih strukturnih fondova. Toj ce mljekari cilj biti stvoriti brend istarskog sira, a u konacnici treba postici da se što više mlijeka proizvedenog u Istri ovdje i preraduje.

Predsjednik Udruge Orbanic izvijestio je da su povezani s drugim hrvatskim proizvodacima kroz Hrvatski savez udruga proizvodaca mlijeka, u kojemu je Orbanic dopredsjednik i clan komisije za mlijeko, a Fajman clan Upravnog odbora, pa su istarski su mljekari tako s hrvatskim kolegama ukljuceni u borbu za zaštitu svojih interesa. Orbanic je izvijestio i o zakonskim novinama koje ce se odraziti i na istarsko stocarstvo: do travnja se ocekuju zakonske promjene po kojima bi se trebalo puno lakše legalizirati seoske farme, a do istog roka trebala bi profunkcionirati i agencija za poljoprivredno zemljište.

Kvote EU-a nece biti problem

Promjene se ocekuju i u uvjetima držanja stoke, pa udruga tijekom ove godine priprema organizaciju tecajeva o oznacavanju goveda i o umjetnom osjemenjivanju, a clanovima su na raspolaganju i savjeti o novim propisima o držanju bikova za prirodni pripust.

Goran Divjak iz Hrvatskog stocarskog centra je upoznao clanove udruge s propisima o mlijecnim kvotama koji stupaju na snagu 1. travnja. Hrvatska je naime od Evropske unije dobila "kvotu", odnosno odredbu da smije proizvesti 765 milijuna kilograma mlijeka, što medutim ne bi trebalo izazivati probleme jer je 2010. ukupna hrvatska proizvodnja mlijeka iznosila tek 670 milijuna kilograma. Ipak, u praksi ce propisi o mlijecnim kvotama donijeti više administrativnog posla proizvodacima, jer ce im prema registriranoj proizvodnji u 2011. biti dodijeljena tzv. "kvota A" za mlijeko koje isporucuju mljekarama, a sami moraju tražiti dozvolu za "kvotu B" koja se odnosi na mlijeko koje sami prodaju ili preraduju. (Davor ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter