Mljekari se razišli, premijer ih nije primio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljni mljekari, koji su u petak navecer prosvjedovali kod Kamenitih vrata, razišli su se nakon što su ih njihovi celnici izvijestili da su "poslali poruku".

Proizvodaci mlijeka, koji u organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka (HSUPM) prosvjeduju vec jedanaesti dan, oko 17.30 sati došli su nadomak Markova trga i tražili da ih primi premijer Zoran Milanovic, ali do tog nije došlo, a nešto poslije 19.30 sati mirno su se razišli.

Predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar izjavio je da se ne iskljucuje mogucnost ponovnog pokušaja dolaska mljekara na Markov trg.



"Premijeru primi mljekare", nekoliko su puta ponovili prosvjednici koje je na putu prema Markovu trgu policija zaustavila kod Kamenitih vrata. Po novinarskim procjenama, bilo ih je 300-tinjak.

Uz napomenu da prosvjednici predstavljaju 80 posto proizvodaca mlijeka, Pavicevic istice da je njihov zahtjev cijena od 3,3 kune, uz poticaj od 50 lipa po litri.

- Sve ispod cijene koju tražimo je cisti gubitak za mljekare, kaže Pavicevic.



Najavio je da ce otvoriti pregovore s Dukatom, a ako Dukat ne pristane na tu cijenu, kaže da ce nezadovoljni proizvodaci u ponedjeljak prestati Dukatu isporucivati mlijeko.

HSUPM nije pristao na sporazum koji je kasno u cetvrtak potpisao dio udruga proizvodaca mlijeka s preradivackom industrijom.

Dio udruga potpisao je sporazum o utvrdivanju modela izracuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaca prosjek pet zemalja EU-a (Njemacka, Francuska, Madarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit ce tri mjeseca i u tom je razdoblju predvidena cijena od 2,43 kune.


Podijeli: Facebook Twiter