Mljekari se povlace, ali borba ne prestaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljni proizvodaci mlijeka nakon 15 dana prosvjeda povlace se s prosvjednih punktova, pa je tako jutros oko 10 sati pocelo i povlacenje traktora s prosvjednog punkta ispred zagrebackog Dukata. "Podignute se glave povlacimo, problem na žalost nije riješen, zbog nespremnosti druge strane, ali borit cemo se i dalje", izjavio je danas clan Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka (HSUPM) Branko Zoric.

Predstavnici HSUPM-a jucer su izvjestili kako Stožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a prosvjednici ce povuci traktore s prosvjednih punkova tijekom jucerašnjeg i današnjeg dana. S obzirom da je veci dio prosvjednika ispred zagrebackog Dukata iz Slavonije njima ce za povratak kuci trebati više sati, nekima i oko 12 sati.

Prosvjednici su se povukli ili se povlace i s drugih punktova, kojih je tijekom prosvjeda bilo i 30-ak, a Zoric napominje kako još ima ocajnih ljudi koji se ne bi željeli povuci, ali ih iz Saveza pozivaju da to ucine. Zoric porucuje da ce se Savez i proizvodaci mlijeka i dalje boriti za svoja prava, za poštovanje zakona, prava na život i rad. "Moramo ici kuci i raditi, ali borba ne prestaje. Vratit cemo se još hrabriji, ustrajniji i borbeniji", kazao je.

Necemo zatvarati oci, pognute glave to trpiti, istice Zoric i naglašava kako proizvodace mlijeka treba prepoznati kao ljude i poduzetnike koji rade danonocno, isplacuju place, uplacuju mirovinske i zdravstvene doprinose, poreze. "Ne razgovara se argumentirano, na strucnoj razini, a sve dok raspravu ne dignemo na tu razinu, proizvodnja kod nas ce propadati", smatra Zoric.

Proizvodaci mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, prosvjed su zapoceli 14. veljece, nezadovoljni najavom Dukata da od veljace prelazi na tržišno utvrdivanje otkupne cijene mlijeka. Dukat je krajem sijecnja svojim kooperantima najavio otkupnu cijenu od 2,30 kuna po kilogramu, što je oko 40 lipa manje nego do tada, a nezadovoljni mljekari prosvjedom su tražili prosjecnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. kojom se otkupna cijena odreduje prema prosjeku zemlja EU.

Nakon niza razgovora i pregovora na Savjetu za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede dio udruga proizvodaca mlijeka je 23. veljace s preradivackom industrijom potpisao sporazum o utvrdivanju modela izracuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaca prosjek pet zemalja EU-a (Njemacka, Francuska, Madarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit ce tri mjeseca, a po tom bi sporazumu trenutno otkupna cijena mlijeka bila 2,43 kune.

HSUPM nije potpisao taj sporazum, a predstavnici Saveza na jucerašnjoj su konferenciji za novinare istaknuli da se sporazum ne može primjenjivati na proizvodace i udruge koje su svojim punomocima ovlastile HSUPM za zastupanje u ovom sporu, kao i na proizvodace koji nisu potpisali sporni sporazum.

U HSUPM-u su ustvrdili da za proizvodace i udruge, koje su svojim punomocima ovlastile Savez, kao i za sve ostale koji nisu potpisali sporazum, do daljnjeg ostaje na snazi nacin obracuna otkupne cijene mlijeka po promemoriji iz 2009. godine. Onog trenutka kad preradivaci pokušaju osporiti promemoriju, tj. ispostave obracun ili fakturu kako njima odgovara uslijedit ce pravna bitka, porucili su iz HSUPM-a.

Celnici HSUPM-a ispricali su se gradanima Hrvatske što su zbog njihovih prosvjeda imali odredenih problema u prometu.


Podijeli: Facebook Twiter