Mljekari prekidaju prosvjede, idu u pravnu borbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a prosvjednici ce traktore s prosvjednih punkova povuci tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, izvijestili su predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka (HSUPM) na popodnevnoj konferenciji za novinare.

Kako je istaknuo clan Saveza Branko Zoric, nakon propalih pregovora o novom modelu izracuna otkupne cijene mlijeka te nakon konzultacija sa pravnom strukom konstatirali su da se Sporazum o utvrdivanju modela izracuna cijene mlijeka, potpisan 23. veljace, ne može primjenjivati na proizvodace i udruge koje su svojim punomocima ovlastile HSUPM za zastupanje u ovom sporu, kao i na proizvodace koji nisu potpisali sporni sporazum. Zoric je ustvrdio da za proizvodace i udruge, koje su svojim punomocima ovlastile Savez, kao i za sve ostale koji nisu potpisali sporazum, do daljnjeg ostaje na snazi nacin obracuna otkupne cijene mlijeka po promemoriji iz 2009. kojom se otkupna cijena odreduje po prosjeku zemlja EU.

Istaknuo je da Dukat i ostali preradivaci potpisnici promemorije ne mogu jednostrano iz nje istupiti jer time derogiraju Zakon o državnim potporama kojim je mlijeko proglašeno osjetljivim sektorom, i Pravilnik o izravnim placanjima u poljoprivredi.

HSUPM se još jednom ispricao gradanima Hrvatske što su zbog njihovih prosvjeda imali odredenih problema u prometu.

Predsjednik pregovarackog tima Stožera za obranu cijene mlijeka Darko Pavicevic kazao je kako je ovo 15-ti dan kako su zapoceli prosvjedi, a izazvao ih je Dukat, koji je krajem sijecnja svojim kooperantima najavio otkupnu cijenu od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka, to je oko 40 lipa manje nego do tada. Hrvatski proizvodaci mlijeka proizvode mlijeko europske kvalitete i ono se treba tako i placati, kazao je napominjuci kako vjeruje da ce se daljnjim aktivnostima Saveza ipak doci do kvalitetnog rješenja.

Na pitanje što sada, hoce li ici u pravnu borbu, Pavicevic je rekao da hoce, bit ce angažirani odvjetnici i uslijedit ce pravna bitka onog trenutka kad preradivaci pokušaju osporiti promemoriju, tj. ispostave obracun ili fakturu kako njima odgovara.

Na pitanje imaju li racunicu koliko su u gubitku, Zoric je rekao kako racunica još nemaju. No više su izgubili u tome kako država radi u ovom sektoru, jer svi pokazatelji govore da se ide u smjeru propasti hrvatske poljoprivrede, kazao je.

U zahtjevima upucenim premijeru Zoranu Milanovicu HSUPM navodi kako država treba štititi domacu proizvodnju, a ne poticati uvoz, zahtjevaju da se premijer odlucno postavi prema krupnom kapitalu, da isposluje što bolju otkupnu cijenu mlijeka, jer za to ima mehanizme.

Od premijera traže da prisili otkupljivace mlijeka da smanje svoj profit u ime viših otkupnih cijena mlijeka i prisili bankare na manje kamate na kredite poljoprivrednicima. (Hina)

Istarski mljekari uklanjaju barikade


Tijekom vecernjih sati u utorak istarski mljekari, koji vec sedam dana provode blokadu ceste Tunel Ucka - Vozilici, odlucili su ukloniti barikade s te prometnice. Na to su se odlucili nakon konzultacija sa Hrvatskim savezom udruga proizvodaca mlijeka koji je ranije tijekom dana odustao od prosvjeda. Predsjednik udruge Mlikarica Silvano Orbanic, koja okuplja istarske proizvodace mlijeka, kazao je da prekidaju blokadu cesta, ali da nastavljaju bitku pravnim putem kako bi došli do zadovoljavajucih rješenja.

Premda su se tijekom dana neckali oko prekida prosvjeda, kod istarskih mljekara presudilo je to što su kolege iz ostalih dijelova Hrvatske vec tijekom dana poceli uklanjati traktore sa cesta. (A. DAGOSTIN
)

 


Podijeli: Facebook Twiter