Mljekari: Nemamo vremena za simpozije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka (HSUPM) napustili su nakon 15 minuta sastanak Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede nezadovoljni što je tocka o otkupnoj cijeni mlijeka stavljena kao zadnja na današnjoj sjednici savjeta na kojem se trebalo razgovarati o zahtjevima mljekara.

Najavili su da ce danas tražiti sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovicem i premijerom Zoranom Milanovicem, naglašavajuci da od svojih zahtjeva ne odustaju i nastavljaju prosvjede.

- Previše gori na ulici da bismo mi trošili vrijeme na simpozije, kazao je predsjednik pregovarackog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM-a Darko Pavicevic.

Ministar je, kaže, sazvao simpozij, a predstavnici saveza nemaju vremena za to jer treba rješavati aktualnu situaciju s otkupnom cijenom mlijeka.

- Razumijemo da se problem ne može riješiti preko noci, ali tražimo da ministarstvo kaže kada ce se riješiti, a ako se to ne desi, mogao bi se desiti narod, rekao je Pavicevic.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka izvijestili su i da su danas Ministarstvu poljoprivrede službeno predali svoje zahtjeve.

Traže dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka, fiksiranje cijene plavog dizela i dr., te postizanje tripartitnog sporazuma izmedu proizvodaca i preradivaca mlijeka i Ministarstva poljoprivrede.

Proizvodaci mlijeka traže da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosjecne cijene u EU27 za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlada da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.


Podijeli: Facebook Twiter