Mljekari "kratki" za poticaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzetski mljekari, njih 45, od pocetka godine ostali su ukupno kratki za pedesetak tisuca kuna poticaja mjesecno. Prema kriterijima novog pravilnika o podrucjima s otežanim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi, koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, niti jedna katastarska opcina na podrucju grada Buzeta više nema status podrucja s otežanim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi. Mljekari time gube dio premije koji su dobivali kao dodatak zbog otežanih uvjeta gospodarenja.

Cijena mlijeka ovisi o dva segmenta, o kvaliteti i visini poticaja, a novim pravilnikom buzetski proizvodaci mlijeka gube po oba segmenta, gube na poticaju i na premiji za kvalitetu mlijeka jer dobivaju samo osnovno placanje po jedinici. Prema prvim procjenama, gube oko 0,80 kuna po litri, što ovisi o kvaliteti mlijeka.

Grad Buzet uputio je resornom ministarstvu primjedbe na popis katastarskih opcina s otežanim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi. Cilj je, kaže procelnica Odjela za financije i gospodarstvo Ornela Rumen, da dio katastarskih opcina s buzetskog podrucja ude u taj popis kako bi proizvodaci mlijeka ponovo mogli ostvarivati tu vrstu poticaja.

Od 45 proizvodaca mlijeka s buzetskog podrucja PIK Mljekara Rijeka mjesecno otkupi oko 56.000 litara mlijeka.


Podijeli: Facebook Twiter