Mljekari izlijevali mlijeko u kanalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjedi mljekara nastavljeni su i u cetvrtak ispred sjedišta Dukata u Zagrebu, gdje se utaborilo pedesetak traktora, ali i u Bjelovaru, ispred Dukatove Sirele, gdje se mlijeko, jednako kao i ispred karlovackog KIM-a, demonstrativno prolijevalo u potocima. Simbolicki su to ucinili i ispred Ministarstva poljoprivrede.

Teška srca, naglašavali su seljaci dok su stotine litara izlijevali u kanalizaciju, prosvjedujuci protiv samovoljne odluke mljekarske industrije da, pocev od veljace, njihovo mlijeko otkupljuje za 2,3 kune po litri, umjesto dosadašnjih 3,66 kuna.

Svoje bi mlijeko, umjesto da ga prolijevaju, rado podijelili sirotinji, no buduci da država to ne dozvoljava, mlijeko je, kazali su seljaci, moralo u nepovrat. Naime, proizvodaci sirovog mljijeka u posljednja cetiri dana prisiljeni su prolijevati svoje mljijeko, neki cak i do 7 tisuca litara, pri cemu gube i do 20 tisuca kuna.

Na pobunu seljaka industrija je pak odgovorila neotkupljivanjem njihovog mlijeka buduci da je ranije dogovoreno da ce se s otkupom nastaviti cim se prosvjednici maknu s ulica.

- Nakon obecanja mljekarske industrije da ce otkupiti sve trenutacno neotkupljeno mlijeko, prosvjedi proizvodaca i blokada prometnica su neosnovani, izjavila je Vesna Gantar Kuterovac, pomocnica ministra poljoprivrede.

Cijena mlijeka, porucili su iz ministarstva, može se formirati jedino u dogovoru udruga proizvodaca i industrije.

Do kraja veljace svaka ce mljekara s predstavnicima udruga proizvodaca definirati model formiranja cijene mlijeka, koji ce se primjenjivati pocevši od veljace ove godine, navedeno je.


Podijeli: Facebook Twiter