Mljac! Med od cikle, mente, cokolade?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što je to tirkiznozeleno u teglici? Djeluje poput kriptonita. Djevojka na štandu kaže: "To je med s okusom mente". Bojom podsjeca na Supermanov kriptonit, a okus nadmašuje After Eight, pa ispada kao After Eight na istarski nacin. Gastroprica ide dalje. Med sa sokom od cikle, med s cokoladom. Da, ni med nije više ono što je bio. On više nije samo lijek, vec prava gastrodelicija pcelarskog obrta Medea iz Livada.

- To je naš izum, kažu sestre Petra i Sanja Jankovic koje su na netom održanom Hand made sajmu u Puli napravile pravu senzaciju s medom s okusom mente te cikle.

- Med sa sokom od cikle je ustvari med od bagrema oplemenjen svježim sokom cikle, prica Sanja i objašnjava da se sok od cikle pomiješa s medom i time se pcele hrane 20-ak dana. Na taj nacin se dobije trajan proizvod, odnosno med s velikim postotkom cikle koji diže imunitet te pomaže kod anemije.

- To su samo neke vrste meda koje imamo, a u svima je baza bagrem. On je najlaganiji, preporucuje se djeci, a istarski bagremov med, zahvaljujuci specificnostima tla i klime, sadrži manje vlage i više suhih hranjivih tvari, što ga cini posebno kvalitetnim. Medom s podrucja Istre snabdijevao se austrijski dvor, a u našem bagremovom medu uživao je i sam Sveti Otac.

Na ocjenjivanju kvalitetnih sorti meda iz cijele Hrvatske 2003. njihov je bagremov med nagraden je zlatnom žlicom te poklonjen Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. prilikom njegove posjete Hrvatskoj. I predsjednik Josipovic bio je oduševljen, pricaju djevojke iz pcelarskog obrta koji u Livadama ima pravi "medeni salon", muzej pcelarstva. Vlasnik je Svetozar Jankovic, veliki zaljubljenik u pcelarstvo.

U Livadama se nalazi i preša za vosak stara cak 250 godina. Nije to klasicna trgovina, vec pravi mali muzej u kojoj posjetitelji mogu saznati sve o procesu nastanka meda, kušati razne vrste meda, proizvode od meda, ali i nauciti više o povijesti pcelarstva.

- Med je naša obiteljska tradicija kojom su se bavili pradjedovi. Tata je bio veliki zaljubljenik u pcelarstvo, a nakon operacije, time se ozbiljnije poceo baviti. U to smo vrijeme kupile videokameru i primijetile da ju je tata uzeo te nestao nekoliko sati. Pronašle smo ga dok snima pcele kako ulaze i izlaze iz košnica, pricaju Petra i Sanja. Jankovic je uveo novi nacin pcelarenja u Istri, odnosno prvi je poceo raditi Venerovom tehnologijom pcelarenja.

- Nemamo fiksni pcelinjak, na jednom mjestu, zato imamo i tako raznoliki ponudu vrsta meda, od lipe, bagrema, kestena, lavande. On seli pcele, ne kamionom kao nekada, vec Venerovom tehnologijom pcelarenja. A radi se o paletama koje se kamionom dizalicom premještaju, primjerice u šumu lipe iznad Rijeke. Prije se to rucno radilo. Tip košnica koje mi koristimo su LR košnice i postiže se automatsko stalno prehranjivanje pcela i time je mali gubitak pcela, vele sestre Jankovic.

Ako je Charlie imao tvornicu cokolade, Medea u Livadama ima tvornicu meda. Godine 2008. proizveli su med s cokoladom. Nakon toga, 2009. izmislili su med s ciklom, a 2010. onaj s mentom i kremasti med. Ove su godine na najvažnijem hrvatskom pcelarskom skupu u Osijeku osvojile zlato za med od lipe i srebro za bagremov med.


Podijeli: Facebook Twiter