Mlijeko ne daju u otkup, već od njega rade sireve

Orbanić ima 60 mliječnih krava, a zajedno s telcima i junicama trenutno drži 125 grla goveda
Orbanić ima 60 mliječnih krava, a zajedno s telcima i junicama trenutno drži 125 grla goveda

"Meni je najdraža krava Ramona, svaki put kad dojden je pojden vidit, i bilo mi bi jako žao da ju Silvano popelje na klanje", priča osmogodišnji Rafael Škrinjar, čest gost na farmi Silvana Orbanića u Kašćerganima. "Neće, ne, poć na klanje, samo će dobit malo slabije za jes'," uzvraća Silvano Orbanić, jedan od najvećih stočara i proizvođača mlijeka u središnjoj Istri.

Na svojoj moderno opremljenoj farmi Orbanić ima 60 mliječnih krava, a zajedno s telcima i junicama trenutno drži 125 grla goveda. Teoretski bi mogao proizvoditi i do 350.000 litara mlijeka godišnje, ali zbog sve slabije situacije na tržištu u posljednje se vrijeme drži proizvodnje od 200.000 litara godišnje, od čega polovicu isporučuje mljekari PIK-a Rijeka. Proizvodnju nije smanjio manjim brojem krava, već, smatrajući to privremenom mjerom, oslabljenom ishranom, uslijed koje krave daju manje mlijeka nego što bi mogle.

"Cilj mi je vratiti proizvodnju na 350.000 litara godišnje, ali ne za riječku mljekaru već za preradu u vlastitoj sirani i za plasman vlastitih gotovih proizvoda.

Budućnosti u proizvodnji mlijeka za tetrapak - nema", kaže Orbanić, koji je na svom imanju u Kašćerganima nekoliko godina strpljivo opremao siranu. Napokon je dovršena i spremna za otvaranje, ali već mjesec i pol dana čeka završni inspekcijski pregled da bi se napokon mogla i registrirati.

Iz svoje sirane, u kojoj zasad, do službenog otvorenja, samo iskušava tehnologiju i eksperimentira s proizvodima, Orbanić namjerava plasirati istarski kravlji sir i skutu, također i svježe mlijeko, a po potrebi i druge proizvode, primjerice svježi sir i mozzarelu.

Put koji je odabrao Silvano Orbanić, inače predsjednik udruge istarskih stočara i proizvođača mlijeka Mlikarica, izgleda da je jedina ekonomska slamka spasa za istarske stočare, koji više ne mogu preživjeti od prodaje svježeg mlijeka velikim mljekarama po sve nižoj cijeni.

Loša tržišna situacija s mlijekom odrazila se i na broj članova Mlikarice, sada ih ima pedesetak dok ih je ranije bilo više od stotinu. Već petnaestak članova udruge potpuno je ili većim dijelom prestalo isporučivati mlijeko mljekarama, već proizvode sir i druge proizvode u vlastitim mini-siranama.

Umjesto da prodaju mlijeko po 2,5 kune prodaju ga kroz sir po cijeni od otprilike 5,5 kuna, iako treba računati da su kod proizvodnje sira troškovi nešto veći nego kod proizvodnje mlijeka. (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter