Mlijeko cuva dobar vid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako žele sacuvati dobar vid i u starosti, žene bi svakako trebale piti mlijeko, kažu znanstvenici, koji svoje savjete temelje na rezultatima najnovijeg istraživanja.

Žene koje u organizmu imaju visoke razine vitamina D zašticenije su od mogucih problema s ocima. Tocnije, kod njih je za dvije trecine manja šansa razvoja makularne degeneracije koja je povezana sa starosti, pokazuje najnovije americko istraživanje.

Inace, makularna degeneracija najcešci je uzrok sljepoce u starijoj dobi. Onemogucuje normalan život jer slabi vid pa ljudi ne mogu obavljati neke svakodnevne radnje poput citanja, vožnje ili cak i prepoznavanja lica.

Americki znanstvenici pregledali su podatke o 1.313 žena koje su bile dio velikog istraživanja o bolestima povezanim s ocima. Uocili su da žene u 70-ima koje su uzimale vitamin D kroz mlijeko i ostale prehrambene namirnice imaju znatno bolje zdravlje ociju.

"Ovo su vrlo zanimljiva otkrica, ali potrebna su još dodatna istraživanja kako bismo bolje razumjeli povezanost izmedu vitamina D, genetike i životnoga stila", pojasnila je dr. Amy Millen, voditeljica istraživanja.


Podijeli: Facebook Twiter