Mlakar: Sutra počinju pregovori HDZ-a i MOST-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dužnosnik HDZ-a Davorin Mlakar najavio je za srijedu početak pregovora o suradnji između HDZ-a i predstavnika MOST-a, a prvo će se razgovarati o programima i reformama.

"U HDZ-u smo danas razgovarali više od dva sata o našim programima i tome kako ćemo pristupiti pregovorima s MOST-om, a prvi sastanak dogovoren je već za sutra", kazao je Mlakar novinarima nakon sastanka održanog u utorak popodne u HDZ-u. 

Istaknuo je da je MOST za HDZ politička stranka koja je u Saboru osvojila 19 mandata, ne želeći komentirati današnju izjavu Stipe Petrine (MOST) koji je rekao da je za njega predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko "oličenje zla". Na pitanje novinara je li HDZ spreman MOST-u ponuditi premijersko mjesto, Mlakar je odgovorio da će HDZ prvo razgovarati o programima i reformama koje najavljuju već tri godine i sada ih nalaze i kod drugih političkih stranaka. "Kada dogovorimo političku platformu na kojoj surađujemo, onda ćemo razgovarati o mjestima", dodao je.

Mlakar je naglasio kako vjeruje da će o tome tko će biti mandatar odlučivati predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a o konačnom premijeru Hrvatski sabor koji mu izglasava povjerenje. Upitan kako komentira medijske informacije da SDP navodno ima već 66 mandata (56 svojih, plus 3 IDS-a, i 7, od 8,  predstavnika nacionalnih manjina) odgovorio je kako po njegovim saznanjima, SDP i njegova koalicija ima samo onoliko mandata koliko su osvojili na parlamentarnim izborima. Mlakar je potvrdio da se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer susreo sa zagrebačkim  nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem. Također, rekao je da u HDZ-u još nisu odlučili tko će s njihove strane sudjelovati u pregovorima s MOST-om, što će učiniti sutra. 

Na upit kako komentira medijske natpise da je HDZ spreman odreći se svog mandatara, i to mjesto prepustiti nestranačkoj osobi, Mlakar je odgovorio da o tome nema nikakvih informacija. Naglasio je i da će HDZ inzistirati na vladi stručnjaka i tada su moguća različita rješenja za zauzimanje pojedinih resora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter