Mladima posao na godinu dana uz 1.600 kn naknade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlogom da se mladim nezaposlenim osobama omoguci zapošljavanje na godinu dana tijekom kojih bi im bili placeni mirovinski doprinosi, a primali bi naknadu od 1.600 kuna, želi se pomoci mladima koji to hoce da steknu godinu dana radnog iskustva, uz placeni staž, mentora i program osposobljavanja, izjavio je u cetvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic.

Mrsic je odbacio kritike da se time nezaposlene mlade ljude dovodi u robovlasnicki odnos. Naprotiv, želi se dokinuti praksu volontiranja po kojoj su mladi radili kod poslodavca bez place, staža i sustava obrazovanja, kazao je Mrsic. Poslodavci koji budu koristili tu mjeru bit ce pod posebnim nadzorom, a Mrsic istice da u programu nece moci sudjelovati poslodavci koji su davali poslovno uvjetovane otkaze ili koji ne isplacuju place i doprinose.

Mrsic kaže da to zapravo nije nova mjera, samo je dosad bila ogranicena na javnu upravu. Lani je time bilo obuhvaceno oko 5.000 osoba, a Mrsic ocekuje da ce ove godine oko 10.000 mladih ljudi uci u taj sustav "državne stipendije".

Najavio je da bi Vlada odgovarajuci zakonski prijedlog trebala razmotriti sljedeceg tjedna, tako da bi se u Hrvatskom saboru mogao naci oko 1. svibnja.

I drugi ministri podržavaju Mrsicevu ideju jer time mladi stjecu nova znanja i dobivaju radno iskustvo koje gotovo svi poslodavci traže prilikom zapošljavanja novih radnika. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic smatra kako je za mlade ljude dragocjeno da pocnu raditi, pa bilo to i za 1.600 kuna.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter