Mladima od 12 nemojte davati mobitel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca mlada od 12 godina ne bi trebala koristiti mobilne telefone, izjavili su britanski znanstvenici pokrecuci dosad najtemeljitiju studiju o utjecaju mobitela na ljudsko zdravlje koja ce trajati sljedecih 30 godina.

Profesor Lawrie Challis rekao je da djeca nisu manje verzije odraslih te da im se ne bi smjeli davati mobiteli barem dok ne navrše 12 godina. No, i nešto stariji tinejdžeri bi mobitele trebali više koristiti za slanje SMS poruka, a manje za direktan razgovor. Stoga, duge razgovore treba obeshrabrivati.

Profesor priznaje da još uvijek nedostaju dokazi o tome jesu li djeca osjetljivija na zracenje mobitela, no ta se mogucnost ne može odbaciti: "Mislim da je to moguce jer je njihov imunološki sustav još uvijek u razvoju, a vec znamo da su djeca osjetljivija na druge utjecaje, primjerice UV zrake. Ako se dijete previše izlaže suncu, vjerojatnije ce razviti tumor kože brže nego odrasla osoba koja se jednako dugo izlaže istom UV zracenju."

Ova preporuka stiže u trenutku kad britanska organizacija za istraživanje mobilnog zracenja Mobile Telecommunications and Health Research program (MTHR) pokrece 30 godina dugu studiju o utjecaju mobitela na 250.000 Europljana, ukljucujuci i 100.000 Britanaca. Osim na pojavu tumora, znanstvenici ce paziti na razvoj drugih bolesti, poput Alzheimerove, Parkinsonove i multiple skleroze, srcanih i moždanih udara te glavobolja i poremecaja sna.

Prvi rezultati bit ce poznati vec za pet godina. (L. B.)


Podijeli: Facebook Twiter