Mladim poduzetnicima besplatni poslovni prostori

Rajko Stilinović i Edi Štifanić (Davor ŠIŠOVIĆ)
Rajko Stilinović i Edi Štifanić (Davor ŠIŠOVIĆ)

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić i direktor tvrtke Croming iz Pitomače Rajko Stilinović potpisali su jučer u Poreču ugovor o izgradnji poduzetničkog inkubatora u zgradi Društvenog doma u Žbandaju. Ugovor je vrijedan 645.000 kuna i odnosi se na građevinske radove, bez opremanja, a ukupna investicija vrijedna je 879.000 kuna, od čega se tri četvrtine pokriva potporom Ministarstva poduzetništva i obrta, na čiji se natječaj Grad Poreč javio s ovim projektom.

- Želimo postati friendly start up destinacija za mlade poduzetnike u kreativnom i informatičkom sektoru, omogućiti zapošljavanje i samozapošljavanje mladih inovativnih poduzetnika, privući mlade i obrazovane kadrove i obogatiti gospodarsku sliku Poreštine kojom dominira uglavnom turizam, obrazložio je gradonačelnik Štifanić razloge pokretanja inicijative o poduzetničkom inkubatoru.

U spomenutoj, sada derutnoj i nefunkcionalnoj zgradi doma u Žbandaju, uredit će se na površini od dvjestotinjak četvornih metara osam ili devet poslovnih prostora, koji će se mladim poduzetnicima dodjeljivati bez naknade na rok od pet godina. Osim besplatnog poslovnog prostora, za korisnike inkubatora organizirat će se i edukativni i savjetodavni programi te nastupi na sajmovima, a svake će godine korisnici morati zaslužiti pravo na nastavak korištenja inkubatora najmanje jednom inovacijom komercijalnog karaktera.

Dodatna pogodnost je i smještaj budućeg inkubatora odmah pokraj postojeće poduzetničke zone u Žbandaju. Pri potpisivanju ugovora, direktor Crominga Rajko Stilinović zahvalio se Gradu Poreču na ukazanom povjerenju te izrazio nadu da će nakon ovog prvog posla njegove tvrtke dobivenog na javnom natječaju u Poreču, sličnih suradnji ubuduće biti još. Stilinović je predstavljajući svoju tvrtku, koja se bavi projektiranjem i građenjem i ima 38 zaposlenih, spomenuo da je njen zadnji sličan posao bila adaptacija dvorca Janković u selu Kapela Dvor u turističko-rekreacijski centar za biciklizam, te navijestio da će se od derutne zgrade u Žbandaju moći napraviti lijep i funkcionalan prostor.

Ugovorom je precizirano da se radovi moraju izvesti u 120 radnih dana, odnosno da se primopredaja zgotovljene zgrade mora obaviti do 12. ožujka sljedeće godine. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter