Mladim piromanima slijedi i prijava Centru za socijalnu skrb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojicu maloljetnika pulska policija sumnjiči da su 31. srpnja između ponoći i 4.30 sati izazvali pet požara na području Kaštanjera, a kako je u samo dva slučaja utvrđeno da postoje elementi za kazneni progon po službenoj dužnosti, tako će ih policija kazneno prijaviti nadležnom državnom odvjetništvu za dva kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Lunjali gradom bez nadzora

Zbog izazivanja preostala tri požara utvrđeno je da se radi o prekršaju pa im za to slijedi optužni prijedlog. Policija, u cilju njihove zaštite, ne otkriva identitet ni dob maloljetnika. No da je riječ o dvojcu mlađem od 16 godina daje se zaključiti iz činjenice da će o njihovim noćnim piromanskim aktivnostima policija obavijestiti Centar za socijalnu skrb zbog povrede članka 93. Obiteljskog zakona koji propisuje da osobe mlađe od 16 godina ne mogu nakon 23 sata biti vani bez pratnje odraslih osoba.

Kaznene prijave maloljetnici su zaradili zbog potpaljivanja kontejnera za smeće oko 4.30 sati u Stiglichevoj ulici. Kontejner je potpuno izgorio, a vatra se proširila na susjedni kontejner i otpad na nogostupu te zahvatila i tri parkirana vozila. Tako su u požaru oštećeni Peugeot u vlasništvu 30-godišnjaka, Opel u vlasništvu 64-godišnjaka te Citroen u vlasništvu 34-godišnjaka. Svi vlasnici vozila su iz Pule, a zasad nije utvrđeno za koliki su iznos oštećeni.

Drugi požar koji su maloljetnici izazvali dogodio se pet minuta kasnije u Faverijskoj ulici. Ondje su kod trgovine zapalili kartonsku ambalažu, a vatra se proširila na vrata i zid trgovine, pri čemu je zahvatila i električne instalacija i dio robe. Ukupna materijalna šteta, koja je nastala pravnoj osobi, zasad nije utvrđena.

U Gajevoj ulici zapalili stablo

Na prekršajnom sudu maloljetnici će odgovarati zbog tri požara u Gajevoj, Nobileovoj i Teslinoj ulici. Maloljetnici su naime svoj put započeli oko ponoći kada su u Gajevoj ulici zapalili stablo. Tri sata kasnije maloljetnici su se našli u Nobileovoj ulici te su i tu potpalili stablo s kojeg se požar proširio na susjedno stablo, pa oštetio i fasadu osnovne škole Kaštanjer. Treći požar evidentiran je oko 4 sata u Teslinoj ulici, gdje je zapaljeno smeće u kontejneru, pri čemu nije nastala materijalna šteta. Policijski službenici utvrdili su da su i ta tri požara izazvala dvojica maloljetnika, no u ovim slučajevima, zbog izostanka elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, protiv maloljetnika će se podnijeti optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu. (M. KOŠTA)



Podijeli: Facebook Twiter