Mladih manje, umirovljenika isto, neovisni nestali

Glasački listić iz 2011. (M. MIJOŠEK)
Glasački listić iz 2011. (M. MIJOŠEK)

Trend smanjenja broja kandidacijskih listi u odnosu na prošle parlamentarne izbore na državnoj razini preslikala se i na regionalnu. U 8. izbornoj jedinici Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 15 listi, dok ih je 2011. bilo 26. Mnoge stranke i neovisne liste koje su se tada kandidirale danas ni ne postoje.

Ostala samo Akcija mladih

Prije četiri godine moglo se birati čak tri stranke koje su u svom nazivu imale "mladost" - Agenda mladih demokrata, Hrvatska stranka mladih i Akcija mladih. Očito mladost nije imala prođu kod glasačkog tijela pa će na ovim izborima ostati samo Akcija mladih, koja u 8. izbornoj jedinici izlazi samostalno, dok je 2011. bila u koaliciji s Listom za Rijeku, koja je, pak, sada u koaliciji s PGS-om i IDS-om.

S druge strane, umirovljenici očito imaju širu publiku jer broj stranaka koje u svom imenu sadrže umirovljenički predznak ostaje isti kao na prošlim izborima. Ne pojavljuju se Stranka umirovljenika Hrvatske i Stranka penzionera, ali su tu umjesto njih Stranka hrvatskih umirovljenika i Stranka umirovljenika, dok su Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Blok umirovljenici zajedno (BUZ) stari znanci. Tipično za umirovljeničke stranke je da na izbore uvijek izlaze u koaliciji. Tu tradiciju neće iznevjeriti ni sada. HSU ostaje vjeran koaliciji na čelu sa SDP-om, BUZ se, pak, na ovim izborima priklanja Domoljubnoj koaliciji, a na prošlim je koalirao s PGS-om i Hrvatskom radničkom strankom. Stranka hrvatskih umirovljenika ušla je u koaliciju sa strankom Naprijed Hrvatska!, bivšeg predsjednika Ive Josipovića, dok je Stranka umirovljenika na zajedničkoj listi koju predvodi Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Isto broj kao na prošlim parlamentarnim izborima zadržale su i "zelene" stranke. Zelena lista se, za razliku od 2011. ne pojavljuje, ali je tu zato Zeleni forum, koji je u koaliciji s Naprijed Hrvatska! Zeleni savez na prošlim je izborima pod nazivom Zelena stranka - Zelena alternativa izašao samostalno, dok je ovaj put na zajedničkoj listi koju predvodi Bandić Milan 365. Na istoj je listi i Zelena stranka, koja je 2011. koalirala s HSS-om i Strankom penzionera.

Na ljevici nova stranka

Neovisne liste su potpuno nestale u 8. izbornoj jedinici. Doduše, 2011. bila je samo jedna, i to ona čiji je nositelj bio Ivan Grubišić. Prije četiri godine jednog saborskog mandata se skoro dočepala Ladonja, koja je, istina, nastupila na parlamentarnim izborima kao stranka, ali je proizašla iz udruge te neovisnih lista ikoje su konkurirale na lokalnim izborima. Ta je stranka u međuvremenu nestala s političke scene.

Iako predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da je ta stranka ostala jedina prava stranka ljevice, s time se sigurno ne bi složili u Socijalističkoj radničkoj partiji Hrvatske (SRP). Ta ljevičarska stranka ostaje vjerna samostalnom izlasku na izbore. No, na ovim će izborima dobiti konkurenciju u vidu Radničke fronte (RF).

Na desnom krilu političke scene smanjio se broj stranaka koje u skraćenici sadrže tri za njih prema svemu sudeći magična slova - HSP. Prije četiri godine bilo ih je četiri - HSP, A-HSP, HSP dr. Ante Starčević i HČSP, a na ove će izbore tri - HSP, A-HSP te HSP AS.

Dvije stranke s istarskim predznakom

Na ovim će izborima biti dvije stranke s istarskim predznakom, isto kao i 2011. Istarski demokratski sabor (IDS) stalni je sudionik na parlamentarnim izborima, dok su novi Istarski demokrati (ID) bivšeg IDS-ovca Damira Kajina. Prije četiri godine se, pak, kandidirala Istarska socijaldemokratska stranka, koja je u međuvremenu prestala djelovati. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter