Mladiekoin: Eko-inovacije mladih Istrana

Sara Pužar i Tima Redžović
Sara Pužar i Tima Redžović

Međunarodni slovensko-hrvatski projekt Mladiekoin, koji se počeo provoditi još 2011. godine i u kojem su sudjelovali učenici i studenti 23 hrvatske i slovenske srednje škole i fakulteta s interesom za eko-inovacije, predstavljen je danas u Puli, u prostorijama Metrisa Istarske razvojne agencije, koja je uz nekoliko slovenskih razvojnih agencija partner u ovom projektu. Na konferenciji za novinare učenici pulske Gimnazije i Tehničke škole vrlo su dojmljivo predstavili svoje pobjedničke eko-proizvode. U projektu su iz Istre sudjelovali i učenici pulske Ekonomske škole te Škole za turizam i ugostiteljstvo, kao i studenti Odjela ekonomije i turizma pulskog Sveučilišta.

Timovi mladih ljudi su tijekom prošle školske godine pohađali poduzetničke radionice kroz koje su se upoznali s osnovnim načelima poduzetništva i načinom izrade poslovnih planova za eko-inovativne proizvode.

Na koncu su se dvije najbolje eko-inovativne poduzetničke ideje iz svake regije kvalificirale za projektne kampove koji su održani u Kopru i Rijeci. U istarskom timu su bili učenici pulske Gimnazije s projektom S.E.E.P. Grada Graza, iz čega se krije samoodrživi eko-edukacijski park, te učenici Tehničke škole s projektom Totem, kompleksnim modulno dizajniranim stupom za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Učenice pulske Gimnazije Sara Pužar i Tima Redžović kazale su da im je njihov profesor i mentor Kazimir Berljavac pružio životnu priliku izabravši ih u ovaj projekt. Ideja koju su osmislili predviđa znak plusa, kao simbol grada Pule, koji bi se prostirao centralnim dijelom edukacijskog parka, a u uglovima bi bile minijature nekih pulskih znamenitosti. Park bi se mogao održavati i prihodom dobivenim od energije iz fotonaponskih ćelija koja bi se prodavala HEP-u. "'Za uspjeh treba biti svoj i poseban', bila je ideja kojom samo se vodile tijekom cijelom projekta", zaključile su Sara i Tima.

Samuel Kuftić i Matko Skutari iz Tehničke škole priznali su da su u projekt krenuli sa željom da još nešto rade osim da sjede u školskim klupama. Na koncu su razvili rasvjetni stup s foto-panelima koji koristi samo sunčevu svjetlost te inteligentnu led rasvjetu, a mogao bi se koristiti za osvjetljavanje manjih kružnih tokova ili na info-punktovima.   

Pulska Gimnazija se s projektom prijavila i na natječaj "Ideja godine" u organizaciji portala Srednja.hr te partnerstvu Visokog učilišta Effectus i Visokog učilišta Algebra te polučila veliki uspjeh osvojivši treće mjesto na državnoj razini. Učenici pulske Tehničke škole dobili su pak u međuvremenu svoju udrugu te krenuli u realizaciju svoga projekta. Očekuje se da će Grad Pula udruzi dodijeliti prostor u Rojcu, a obećana su im i financijska sredstva za nabavku potrošnog materijala.

Čitav projekt u iznosu od 570 tisuća eura financira Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). (V. KAPELOTO, snimio A. KANCELAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter