Mladicu što prije suditi za Srebrenicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaško tužiteljstvo podnijelo je zahtjev za razdvajanjem optužnice protiv Ratka Mladica optuženog za genocid u BiH na dijelove kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici a potom i za druge zlocine pocinjene u BiH, prema podnesku kojeg je u srijedu objavio Haaški sud.

Medu razlozima kojima tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i zdravstveno stanje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba. Haaški sud nije uspio dovršiti sudenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševicu cije su optužnice za zlocine pocinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces pa je on umro tijekom sudenja.

Kao razlozi navedeni su i da je Mladic uhicen pred sam kraj mandata Haaškoga suda pa je potrebno da sudenje zapocne što prije, kao i da je potebno osigurati pravdu za žrtve. Tužiteljstvo smatra da bi svoj dio dokaznog postupka u slucaju Srebrenice moglo obaviti unutar godinu dana.

Tužiteljstvo traži da se protiv Mladica vode dva sudenja, prvo za Srebrenicu a onda za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Mladic je uhicen u svibnju ove godine u Srbiji i nakon toga prebacen je u pritvor Haaškoga suda gdje ceka pocetak sudenja. Tijekom bijega od Haaškoga suda preživio je moždani udar što je ostavilo traga na njegovu zdravstvenom stanju.

Protiv Mladiceva suoptuženika Radovana Karadžica, bivšeg predsjednika Republike Srpske, Haag vodi objedinjeno sudenje za genocid u Srebrenici i ratne zlocine u drugim dijelovima BiH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter