Mladica što prije na sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužiteljstvo Medunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu predložilo je u petak smanjenje broja dokaza kojima kani poduprijeti optužnicu protiv Ratka Mladica, a sve radi ubrzanja sudskoga postupka, objavio je ICTY.

Tužiteljsko ICTY-ja uputilo je sudskome vijecu prijedlog po kojem ostaje svih 11 tocaka optužnice, medu kojima su dvije za genocid, ali "izabrani zlocini razumno i prikladno odražavaju kriminalno ponašanje optuženika i cine temelj za osudu po svih 11 tocaka optužnice", kaže se u podnesku tužiteljstva.

Tužiteljstvo je zlocine izabralo tako da "predstavljaju ukupnost zlocina u optužnici, razlicita podrucja u Bosni i Hercegovini u kojoj su zlocini pocinjeni, te isto vremensko razdoblje". "Tužilaštvo je izabralo zlocine koji na prikladan nacin odražavaju težinu i karakter ukupnoga" zlocina koji je pocinio Mladic, navodi se u podnesku.

Sudeci po podnesku, tužiteljstvo je za gotovo 46 posto smanjio broj kaznenih djela koja kani dokazivati: bilo je predloženo 196, a zadržano je 106 zlocina.

Mladic je na Haaškome sudu optužen u 11 tocaka za genocid, zlocin protiv covjecnosti i kršenje zakona i obicaja ratovanja. Optužnica se odnosi na rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. Bio je 16 godina u bijegu, a uhicen je krajem svibnja. 


Podijeli: Facebook Twiter