Mladić odbio odgovarati na Karadžićeva pitanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić odbio je u utorak svjedočiti na suđenju za genocid u BiH bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na koje je doveden temeljem obvezujućeg sudskog naloga.

Mladić je na prvo Karadžićevo pitanje je li ga ikad obavijestio o strijeljanjima u Srebrenici ili o tome da će ih biti, odgovorio da ne želi svjedočiti zbog svoga zdravstvenog stanja te da prema savjetu svojih odvjetnika zadržava pravo da ne svjedoči kako ne bi ugrozio svoja prava u svom predmetu u kojem mu se sudi za iste zločine kao i Karadžiću.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić potom je sudskom vijeću objasnio da Mladić namjerava istim riječima odgovoriti na svako sljedeće pitanje.

Sudsko vijeće koje je ranije upozorilo Mladića da će odbijanje svjedočenja smatrati nepoštivanjem suda, nakon kraćih konzultacija o postavljenom pitanju objavilo je da je odlučilo ne prisiliti svjedoka da odgovori na pitanje.

Na drugo Karadžićevo pitanje jesu li se njih dvojica ikad dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, napadima i snajperima Mladić je ponovio iste riječi, a sudsko vijeće ponovno je odlučilo ne prisiliti ga da na pitanje odgovori.

Isto se ponovilo i kod nekoliko sljedećih Karadžićevih pitanja poput onog koji su bili razlozi za snajpersko djelovanje vojske bosanskih Srba na Sarajevo ili je li postojao dogovor Karadžića i Mladića da se protjeraju Muslimani i Hrvati s teritorija pod kontrolom srpskih snaga.

Nakon toga je Mladićevo svjedočenje zaključeno.

Mladić je na početku ročišta prvo odbio položiti prisegu da će istinito svjedočiti kazavši da ne priznaje Haški sud, da se radi o sotonskom sudu i NATO tvorevini koja im sudi samo zato što su Srbi, no kad mu je predsjedavajući sudac kazao da odbijanje prisege povlači moguću kaznu do sedam godina zatvora i do 50 tisuća eura zbog nepoštivanja suda ipak je izgovorio prisegu.

Nakon toga uslijedila je mala odgoda jer je Mladić zaboravio zubnu protezu u pritvorskoj jedinici pa je zatražio da mu ju donesu.

Mladić je više puta tražio da sudu pročita sedam stranica koje je napisao tijekom noći prije dolaska u sudnicu no suci su to odbili.

Predsjedavajućeg južnokorejskog suca O-gon Kwona titulirao je s "druže Kwon" a Karadžića s "gospodine predsjedniče", dok mu se Karadžić obraćao s "gospodine generale". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter