Mladic: Ne razumijem te monstruozne rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Te monstruozne rijeci koje ste procitali prvi puta cujem i ne razumijem ih. Tražim da mi se to što ste procitali dostavi u pismenom obliku, ali ja sam bolestan covjek i treba mi više od 30 dana da to s mojim odvjetnicima procitam", kazao je bivši zapovjednik srbijanske vojske u BiH Ratko Mladic nakon što je sudac Alphonse Orie procitao sažetak optužnice kojim se tereti za dvostruki genocid i zlocine protiv covjecnosti.

"Ne želim da mi procitate optužnicu, ni u jednom slovu, ni u jednoj recenici", kazao je nekadašnji zapovjednik vojske bosanskih Srba i krvnik Srebrenice Ratko Mladic sucu Orieu, na pitanje želi li da mu procitaju optužnicu. Naime, Mladic je kazao da su mu tijekom boravka u zatvorskoj ambulanti donijeli tri fascikla, ali da ih on "nije ni citao ni potpisao". "Trebalo bi mi dva mjeseca da to procitam", kazao je.

"Pogledao sam te fascikle, ali nisam gledao što u njima piše i ništa nisam potpisao", ponovio je Mladic, objašnjavajuci da želi pošteno sudenje te da ne poznaje odvjetnika Aleksandra Aleksica, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti da ga predstavlja u prvom pojavljivanju pred sudom.



Unatoc odbijanju da mu se cita optužnica, sudac Orie kazao je da ce ona biti procitana, i to u skracenom obliku. Sudac ga je upoznao s pravilima suda koja mu omogucuju da se o krivnji po optužnici izjasni u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom te je sljedece rocište zakazao za 4. srpnja, kada ce Mladic imati drugu priliku za izjašnjavanje o optužnici. Ako to ne ucini ni tada, sud ce u ime optuženika evidentirati da se izjasnio da se ne osjeca krivim.

Nakon 16 godina bijega napokon je u petak oko 10.05 sati stupio pred Haaški sud. Mladic je na glavi imao kapu, dok su ga stražari pridržavali. Na pitanje da se predstavi, Mladic je kazao: "Ja sam general Ratko Mladic".

Na pocetku procesa haaški optuženik izjasnio se da razumije "svoj materinji jezik srpski" te makedonski, a nakon što su mu procitana prava, kazao je da je "cuo što je gospodica procitala", ali da je on "bolestan covjek i da mu treba duže vrijeme da shvati što je rekla".

Na pitanje kada je roden, Mladic je kazao: "Na cisti ponedjeljak 1943. godine". Na konstaciju suca Oriea da oni imaju datum 12. 3. 1943., Mladic je kazao da nemaju tocan datum njegovoga rodenja.

Prvom Mladicevom pojavljivanju prisustvuje i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz .


Podijeli: Facebook Twiter