Mladic ce tražiti odgodu izjašnjavanja o krivnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladic u petak ce na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom, na kojem bi se trebao izjasniti o optužnici koja ga tereti za genocid i zlocine protiv covjecnosti u BiH, tražiti odgodu, prenose u cetvrtak beogradske Vecernje novosti pozivajuci se na neslužbene izvore.

Pravila suda omogucavaju optuženom da se o krivnji po optužnici izjasni u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, a ukoliko to ne ucini po isteku toga roka sud evidentira u ime optuženika da se izjasnio da se ne osjeca krivim.

Tajništvo suda imenovalo je srbijanskog odvjetnika Aleksandra Aleksica za pravnog zastupnika Mladica na njegovu prvom pojavljivanju pred sudskim vijecem. Aleksic ce zastupati Mladica na prvom pojavljivanju pred sudskim vijecem u petak i u drugim situacijama sve dok se ne imenuje stalni odvjetnik.

Mladic je uhicen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navecer izrucen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu. Protiv Ratka Mladica, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za genocid i zlocine u BiH a nakon toga i za genocid u Srebrenici.


Podijeli: Facebook Twiter