Mladi za novi Labin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Galamit cemo zbog TE Plomin 3! Ne treba nam još jedna prljava industrija, porucuju iz nezavisne gradske liste Novi Labin.

Mladi su uglavnom nezainteresirani za politiku pa dobar dio njih ne izlazi na izbore, što znaci da pasivno prihvacaju ono što se dogada u javnom životu. Primijetilo je to i 50-ak ambicioznijih mladih Labinjana, koji se trude kulturni život grada obogatiti organiziranjem raznih priredbi u Lamparni. Ne bi li vršnjake trgnuli iz letargije, organizirali su se u Gradansku inicijativu Novi Labin.

Definiraju se kao liberalna ljevica, a cilj im je biti korektiv izmedu vladajucih i oporbe. Listu cine gradani i gradanke od 19 do 34 godine, "od kuhara do arhitekata". Dobili su dovoljno glasova da u Gradsko vijece ude nositeljica Tamara Nestorovic. Dvadesetdvogodišnja studentica kulturologije na rijeckom Filozofskom fakultetu postala je tako ne samo prva žena koja u Gradsko vijece ušla kao nositeljica liste, nego i najmlada vijecnica u Hrvatskoj!

- Želim grad uciniti što ugodnijim za život i na taj nacin zadržati mlade u njemu, rekla je o razlozima svog ulaska u politiku.

- Bio sam jednu godinu na politologiji u Zagrebu, od cega sam odustao, ali politika me i dalje zanima. Gledam prepiranje IDS-a i SDP-a, a za mlade se ništa ne cini. Kažu nam da se bavimo sportom da ne bismo visjeli u kaficima, ali u dvoranama smo osudeni na kasne termine. Mi, koji igramo mali nogomet, treniramo od 23 sata do pola noci, kaže Igor Dundara, koji sada studira ekonomiju u Puli.

- Primijetio sam da mladi o politici i politicarima uglavnom imaju jednako mišljenje kao i ja – baš me briga za njih! Jedno obecavaju, a drugo naprave. Ali, rekao sam sebi: pa ti ljudi nisu ni obrazovaniji ni pametniji, a ni sposobniji od nas. Idem probati pa ako ne uspijem moci cu reci da nisam bio sposoban ili mi nisu dozvolili, veli David Cernjul, diplomirani inženjer elektrotehnike.

- Još hvatam konce. U politici ima puno više trgovine no što sam mislila. Treba biti i ekonomist i socijalni i kulturni radnik; brinuti o starima i mladima i svim uzrastima. Teško je bilo koju zamisao provesti, zato što jedna koalicija ima vecinu, objasnila je.

- Svi govore da treba nešto uciniti, a kada se nešto ucini, onda se to omalovažava, veli Dundara. - Malo je razloga za zadovoljstvo. Još uvijek nas vrlo slabo cuju i stavljaju nas sa strane. Trebat ce uložiti puno više truda i organizirati još akcija jer Labin spava, pogotovo mladi u njemu, smatra Cernjul.

Nedostatak prostora vide kao zajednicki nazivnik kljucnih problema mladih Labinjana. To vrijedi za sport i kulturu, pogotovo za brojne bendove koji nemaju gdje svirati, a manjka i stambenog prostora. Nezadovoljni su zbog stagniranja poticane stanogradnje na Katurama, koja nikako da se pomakne s mjesta.

U Labinu djeluje Gradsko vijece mladih i Savjet mladih. To su takoder njihovi vršnjaci u politici, ali ondje su na inicijativu starijih. Upitali smo ih koju još razliku izmedu njih i sebe primjecuju.

- To su mamini sinovi i tatine kceri, uvjerio sam se u to. Konkretnih rezultata od njih nisam vidio, bio je strog Cernjul.

Na proljece ce ova nezavisna lista pokrenuti nove akcije, medu kojima i onu kojom ce Labinjane pokušati dici na noge u cilju izražavanja prosvjeda zbog planirane izgradnje treceg bloka plominske termoelektrane.


Podijeli: Facebook Twiter