Mladi za mlade s razvojnim poremecajima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama pulske udruge Suncokret u subotu je pocela prva u nizu edukativnih radionica projekta "Most", koji se odvija vec petu godinu zaredom, sa svrhom povezivanja ucenika i studenata, odnosno buducih nastavnika s djecom i mladima s razvojnim poremecajima.

U prvom ciklusu radionica sudjeluju ucenici Osnovne škole Tone Peruška, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te studenti Odjela za obrazovanje ucitelja i odgojitelja Sveucilišta Jurja Dobrile, njih ukupno 18, a, iako se ozbiljno radi, ne nedostaje smijeha i kreativne zabave. Zadaci su im, medu ostalim, bolje se upoznati sa svojom ulogom u životu, prepoznati koliko smo isti i razliciti u odnosu na osobe s razvojnim poremecajima te koje su posebnosti u radu s takvim osobama.

Tako su, primjerice, na prvoj radionici mladi imali zadatak predstaviti koje sve uloge igraju u životu (kci, sestra, prijateljica, ucenik…) te zapisati prve dojmove na fotografiju nepoznate osobe koju su dobili od voditeljica radionice. U drugi ciklus socijalizacijsko-kreativnih radionica ukljucuju se i sama djeca s razvojnim poremecajima iz Škole za odgoj i obrazovanje, a tematski ce biti vezane za nenasilje.

"Cilj je smanjiti izoliranost djece s razvojnim poremecajima iz društvenog života zajednice na nacin da ih se ukljuci u aktivnosti s drugom djecom i mladima", veli voditeljica Suzana Fraberger. Radionice ce trajati do sredine prosinca, a što su u dva mjeseca napravili, javnosti ce biti predstavljeno na izložbi. Projekt financijski podržava Istarska županija, a uz Fraberger i Marlenu Plavšic iz Suncokreta suradnici projekta su i djelatnici svih spomenutih ustanova koje sudjeluju u "Mostu".


Podijeli: Facebook Twiter