Mladi u SAD-u nisu svjesni da su zaraženi HIV-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od polovice mladih Amerikanaca zaraženih virusom HIV-a nije toga svjesno, pokazalo je vladino izviješće koje je osvijetlilo jedno od rijetkih preostalih problematičnih područja vezanih uz tu zarazu u SAD-u.

Mlade osobe u dobi od 13 do 24 godine čine 26 posto svih novozaraženih slučajeva, prema izviješću Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje je objavljeno u utorak uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a 1. prosinca.

"S obzirom na sve što znamo o HIV-u i kako ga spriječiti naprosto je neprihvatljivo se da mlade osobe zaraze u tako visokom postotku", kaže direktor centra Thomas Frieden.

Svakog se mjeseca oko tisuću mladih Amerikanaca zarazi HIV-om. Ako se zaraza tim virusom ne liječi može voditi u razvoj AIDS-a i raniju smrt.

"Podaci su ozbiljni i zabrinjavajući", kaže direktor nacionalnog centra za HIV/AIDS Kevin Fenton.

U 2010. godini 72 posto od 12 tisuća novozaraženih mladih osoba bili su muškarci koji su HIV dobili putem nezaštićenog homoseksualnog odnosa, a polovina od tog broja su mladi crnci.

Frieden ističe da se vrlo mali broj mladih testira na HIV, svega 22 posto seksualno aktivnih srednjoškolaca, iako se svima preporuča testiranje na HIV u ranim tinejdžerskim godinama. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter