Mladi u Francusku, stariji na Dolomite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krizi unatoč, Istrani i ove godine u velikom broju odlaze na skijališta u Italiju, Sloveniju i Austriju, ali i u Francusku.

Nekoć se na skijanje odlazilo od subote do subote, no u posljednje vrijeme taj se trend pomaknuo od ponedjeljka do nedjelje čime se uštedi jedan dan. Biraju se jeftiniji aranžmani, uglavnom apartmanski, dok su hoteli za one dubljeg džepa.

Prema procjenama učitelja skijanja i ove će godine, kao i lani, iz Istre na skijanje ići više od 11.000 ljudi. Najviše ih ide u Italiju, na Dolomite i to u Livigno, Kronplatz, Folgariju, Valgardenu, Passo del Tonale i Zoncolan dok omladina odlazi u Francusku na tulumarenje.

Floris Milohanović iz putničke agencije Zeaturs iz Pule kaže da se ove godine prodala Folgaria dok su Ravascletto i Piancavallo podbacili.

- Cijene su različite ovisno o smještaju i kreću se od 2.000 kuna na više uključujući smještaj na bazi polupansiona, a skijaška karta za šest dana iznosi 113 eura, kaže Milohanović.

Dio Puljana, njih oko 120, se odlučio za obiteljsko skijanje na Kronplatzu. Ondje se cijene polupansiona po osobi dnevno kreću od 45 eura na više dok skijaška karta za šest dana iznosi 180 eura. Škola skijanja na Kronplatzu košta 120 eura za šest dana.

Zagrebačka agencija Collegium organizira sedmodnevno skijanje za mlade u Fancuskoj, točnije u mjestu Orcieres - Merlette. Cijene aranžmana kreću se od 2.400 kuna naviše, uključujući prijevoz iz Pule i šestodnevnu skijašku kartu. Iz Pule, doznajemo, za Francusku odlazi oko 200 mladih.

Skijaški klub Istra - Sci club Istria iz Pule organizira isključivo vikend skijanja i to na slovenskom Krvavcu, u Tarvisiju i Zoncolanu u Italiji te u Nassfeldu i Gerlitzenu u Austriji.

Druga najveća grupa skijaša kreće iz Umaga i to put talijanskog Livigna. Ovo skijalište je već niz godina baza umaških skijaša kaže predsjednik Ski kluba Umag Dubravko Grgić.

Istarski skijaški klubovi u suradnji sa Zborom učitelja i trenera sportova na snijegu Istre organiziraju Kup Istre u veleslalomu za rekreativce koji će biti otvorenog tipa. Dakle, svi se mogu prijaviti. Prva utrka planirana je za 1. veljače u Piancavallu. (C. B. GALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter