Mladi talenti nastavljaju četiri desetljeća tradicije

Gudački orkestar pod vodstvom Sanje Pančevski (V. HABEREITER)
Gudački orkestar pod vodstvom Sanje Pančevski (V. HABEREITER)

U svečanoj atmosferi i ispunjenoj Eufrazijevoj bazilici u petak navečer velikim koncertom učenici Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić" proslavili su Dan škole i 40. obljetnicu postojanja ove obrazovne ustanove.

Koncertu su se uz brojnu publiku, profesore, roditelje i prijatelje odazvali i gradonačelnik Edi Štifanić i svi dogradonačelnici. Sve je okupljene pozdravila Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvornog učilišta u sklopu kojega škole djeluje, te porečki župnik Rikard Lekaj.

Porečka škola danas broji 290 učenika, od čega najveći broj njih pohađa matični odjel u Poreču, osnovan 1974. godine, a četrdesetak područni odjel u Vrsaru osnovan prije dvanaest godina. Imaju odjele gitare, violine, violončela, flaute, trube, klavira, harmonike i suverenog plesa, a njihovi su učenici redovito okrunjeni nagradama na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima. Stoga je i koncert u bazilici bio pravi ugođaj za ljubitelje klasične glazbe, jer su se učenici pokazali kao pravi profesionalci.

Koncert je otvorio gudački orkestar škole pod ravnanjem Sanje Pančevski, sa poznatom Beethovenovom "Odom radosti", a nastavio Mozartovom "Pantomimom". Uslijedili su nastupi pijanistice Hane Bitunjac (klasa Mirjane Đurđev), harmonikašica Antonele Glavić i Nole Radaković (klasa Ane Šterpin Zagoranski), flautistice Tiziane Brčić (klasa Anamarije Brhanić), te harmonikašica Monike Popović i Romine Legović (klasa Vilijane Šugar).

Zanimljiv je bio i trio Eleonora Duka na flauti, Gloria Radojković na violončelu i Paola Paljić na klaviru, koje vodi učiteljica Samanta Stell. Predstavili su se i harmonikaši iz klase Anamarije Lovrečić - Leonardo Žagar i Ivan Babić, te gitaristi Antonio Matić (klasa Vlade Brzovića) i Antonieta Brajković (klasa Sandre Šustereiter). Izvedbama djela "II. Impresija" Papandopula i "Etida in fis" Srebotnjaka predstavio se mladi pijanist Mihael Žipovski (klasa Suzane Ursić).

Pred kraj predstavio se još jedan zanimljiv trio - flautistice Giulia Dobrilović i Genesis Žužić uz glasovirsku pratnju profesorice Jenny Brković, dok je sve zaključio harmonikaški orkestar pod vodstvom Šterpin Zagoranski i odsvirao "Barocco" Van Beringena. Iako naoko dugačak, program je bio pomno odabran i odlično izveden, te je večer protekla u trenu i pokazala cijeli niz mladih talenta i vrijednih učenika koji uspješno privode kraju još jednu školsku godinu bogatu nagradama i priznanjima. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter