Mladi taekwondoisti spremali se za svjetsko prvenstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana u Puli na Mornaru završio ljetni kamp i to za djecu ljubitelje borilačkih sportova. Ovaj neobičan kamp vodio je David Kliba. U kampu je boravilo 27 malih boraca iz Švedske, Danske, Luksemburga, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Na kampu su bili i prvaci Švedske, Skandinavije, Danske, Hrvatske, Slovenije i osvajači medalja na međunarodnim turnirima poput Austria Opena, Copenhagen Opena i drugih, što cijelom kampu daje dodatnu težinu.

Trening i prijateljstvo

Kamp je već drugu godinu posjetio Miro Brezan (8dan) iz Karlovca sa svojim mladim borcima. Od domaćih snaga Pula je ponudila tri borca. Zanimljivo je napomenuti da su neki od polaznika kampa i to Lin Kovačić i Timotej Mlinarić iz Slovenije odradili i pripreme za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Egiptu koje se održava od 24. do 28 kolovoza. Lani je, primjerice, pripreme za odlazak na Europsko prvenstvo odradilo šest polaznika.

Ove godine kamp je trajao tri dana, od 20. do 22. srpnja, dok je lani bio četverodnevni. A da ovaj kamp, osim ozbiljnih priprema, nosi i pregršt drugih stvari poput zabave, prijateljstva, druženja… govori i priča o prijateljstvu između Olivera Matića i Quincya Klibe. Oni su se i upoznali u Puli prije tri godine upravo u kampu te su danas obojica uspješni mladi borci u Švedskoj, a vuku porijeklo iz Pule i Hrvatske.

- Sada su super frendovi, a prijateljstvo je jako važno pogotovo kada puno svog vremena uložiš u sport. Djeca su ipak djeca i tu činjenicu treba poštivati, a prijateljstva poticati. Quincy i Oliver su trenirali skoro četiri i pol tjedana zajedno u Puli, a stigli su pojest i nekoliko sladoleda, kaže kroz smijeh trener Kliba, ali i pojašnjava da je kamp mogućnost za svih da se dođu okupati u Pulu s obiteljima, a ujedno dobiju vrhunski trening.

- Ali najvažnije je da mladi se druže i upoznaju nove prijatelje, jer bez veselja nema nikakvih rezultata, tvrdi trener Kliba.

Prema njegovim riječima, tijekom trajanja kampa, djeca su imala itekako borbeni taekwon do trening i pripreme jer su svi natjecatelji, i to na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Pula ima potencijal

- Odrađivali smo po dva treninga, dva sata dnevno, a između je bilo vremena i za kupanje. Jedan dan smo išli na Fratarski otok s pulskim trenerom Brankom Popovićem, našim dobrim taekwon do prijateljem, za kojem me prijateljstvo veže još od daleke 1984. godine, kaže nam nadalje Kliba.

Najavljuje za iduću godinu nastavak ovakvih kamp druženja, a posebno ističe činjenicu da je lijepo raditi s manjim brojem učenika, njih 30-ak, s obzirom da je naučen voditi kampove i s više od 250 polaznika i puno trenera.

- Pula ima potencijal jer je sve blizu: i dvorana i more, a i hrana je predobra kao i ljudi. Mnogi jure do "zvijezda", a ne primjećuju tu ljepotu oko sebe. Ovaj kamp držim u Puli kao zahvala za prijateljstvo koje imam s Brankom, mojem posebnom taekwon do prijatelju, od vremena mojih tinejdžerskih dana. Nastojim svoje znanje prinijeti dalje, na nove generacije, kako bi i oni mogli imati svoje snove, ali i pronalaziti nove prijatelje, neke i za cijeli život, zaključio je trener David Kliba. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter