Mladi sve više uzimaju marihuanu i amfetamine

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Godinama je Istra na vrhu po broju ovisnika u Hrvatskoj. Ni lani se ništa nije mijenjalo - podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore da je najviše liječenih ovisnika bilo u Istarskoj županiji. U županijskoj Službi za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, međutim, kažu da su brojke zapravo pozitivne, jer su već godinama stabilne, odnosno bilježi se sve manji broj novoevidentiranih heroinskih ovisnika. U 2011. godini u Istri se liječilo 555 ovisnika o heroinu, u 2015. ih je bilo 526, a lani 530.

Kronična bolest

- Kad govorimo o heroinskoj ovisnosti, moramo imati na umu da je to recidivirajuća kronična bolest mozga, što znači da su te osobe uvijek u riziku da ponovno počnu uzimati droge i da je teško govoriti o izlječenju. Kad su takve osobe uključene u tretman, to znači da se smanjuje mogućnost recidiva i svih rizičnih oblika ponašanja koje za sebe vezuje ovisnost o drogama. Prema našim statističkim podacima, već duži niz godina broj osoba koje su u tretmanu uglavnom se ne mijenja, kaže Helena Mitrović, voditeljica županijske Službe.

Heroin u zapadnoj Europi više nije tako popularna droga kao što je to bilo devedesetih. U Istri se očito prate ti trendovi. Lani je županijska Služba evidentirala 23 nova ovisnika o heroinu, a recimo 2007. - 66. Kad bismo išli dalje u prošlost ta bi brojka bila i puno veća.

- Iz godine u godinu pada broj novoevidentiranih ovisnika. Heroinski bum se dogodio u devedesetima, kad se i dobar dio ovisnika s kojima danas radimo "navukao" na heroin, kaže Mitrović.

U skladu s tim podatkom je i onaj o starosnoj dobi heroinskih ovisnika, koji govori da su oni sve stariji. Najveći postotak njih (gotovo 30 posto) spada u kategoriju od 35 do 39 godina, skoro 20 posto ima od 40 do 44, 13 posto od 45 do 49, a svega jedan i pol posto su osobe stare između 20 i 24 godine. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter