Mladi sve slobodniji u seksu, a ne poznaju rizike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poruka mobitelom: "Idi na testiranje krvi, možda bi trebala" nije samo moderni nacin komuniciranja medu mladima, vec i znak da je avantura za jednu noc možda otišla u neželjenom pravcu. Takva su iskustva iznesena na predavanju u MMC-u Luka, na temu "Znanjem za ocuvanje spolnog zdravlja", namijenjenom srednjoškolcima i organiziranom u sklopu suradnje zdravstvenih institucija i neprofitnih udruga iz Trsta i Pule.

Udruga Institut, kaže Varja Bastiancic, provodi program smanjenja šteta u Istarskoj županiji, a to podrazumijeva rad s osobama visokog rizika, kojima dijele sterilni pribor za intravenozno konzumiranje droga i prezervative.

- Pula je grad razvijene mreže seksualnih usluga medu maloljetnicama, no imamo jedan paradoks. Od 1. sijecnja iduce godine smanjena je zakonska dobna granica za stupanje u seksualne odnose, sa 16 na 15 godina, a u istom zakonu piše i da se mladi od 18 ne mogu testirati na HIV bez pratnje roditelja, ustvrdila je Bastiancic.

Veli da se mladi u pulskim školama najcešce informiraju putem interneta i casopisa, medusobno razmjenjuju iskustva, a vrlo rijetko odgovore traže od roditelja.

Pulski Centar za anonimno i besplatno testiranje na HIV pri Zavodu za javno od iduceg tjedna, radi u novom terminu, i to ponedjeljkom i srijedom od 15 do 17 sati, a prve subote u mjesecu od 8 do 12.

U ovaj centar dolazi se bez uputnice, po savjet ili dijagnozu. Po savjet mogu doci svi (i maloljetnici), ali testirati se na HIV (po potrebi na hepatitis B i C) mogu samo punoljetne osobe, dok maloljetnici moraju doci u pratnji roditelja i/li staratelja.

- U Hrvatskoj su najugroženije skupine muškarci homoseksualci, osobe koje intravenozno uzimaju drogu i pritom koriste isti pribor te heteroseksualni muškarci koji cesto mijenjaju partnerice ili, primjerice, pomorci koji stupaju u spolne odnose u Africi i Aziji, gdje je visoka incidencija AIDS-a. Svi su takvi slucajevi vec evidentirani u Hrvatskoj. Vjerojatnost zaraze HIV-om u Hrvatskoj je mala, ali nije nepostojeca. Imali smo i slucajeva osoba koje su se zarazile pri prvom spolnom odnosu. Jedina zaštita je apstinencija, vjernost u vezi i korištenje kondoma, navela je dr. Jasna Valic. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter