Mladi se manje drogiraju, ali više piju

Ilustracija (R. FAJT/CROPIX)
Ilustracija (R. FAJT/CROPIX)

Nakon što je lani u istarskim srednjim školama provedeno istraživanje pod nazivom "Analiza rizičnih ponašanja i konzumacija opojnih sredstava kod srednjoškolaca u Istarskoj županiji 2012.", jučer su u pulskoj Zajednici Talijana predstavljeni rezultati te analize.

Istraživanje su proveli studenti, a organizirao Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Istarskom županijom.

Na skupu je istaknuto da je slično istraživanje provedeno 2003. godine, i dobra je vijest da je usporedbom rezultata vidljivo da broj srednjoškolaca koji konzumiraju opojna sredstva pada te je općeniti zaključak da 95 posto učenika nikad nije probalo amfetamine ni halucinogene.

Kako je rekla v. d. voditeljice Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Helena Mitrović, uzrok tome je najvjerojatnije ekonomska kriza budući da, pojasnila je, mladi sve manje odlaze u klubove, a više se druže po privatnim tulumima.

Istraživanje je iznjedrilo zastrašujući podatak, a to je da čak 63 posto mladih smatra da je normalno da se u društvu pije alkohol te da polovica mladih pije kad svi ostali piju.

Ipak, dobra je vijest da većina njih nije nikad zapalilo cigaretu, dok je pijenje piva i drugih alkoholnih pića učestalije. Smiruje i činjenica da velika većina učenika obuhvaćenih istraživanjem, nije isprobala snifanje ljepila ili marihuanu, amfetamine, kokain i druge opijate. (piše N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter