Mladi preko granice i bez ovjerene suglasnosti roditelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijete mlađe od 14 godina, koje putuje u inozemstvo bez roditelja, primjerice u pratnji rodbine ili obiteljskih prijatelja, za prelazak granice više ne mora imati suglasnost oba roditelja, ovjerenu kod javnog bilježnika, kojom roditelji takvom putu djeteta u inozemstvo daju svoj blagoslov. Na snagu su stupile izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, prema kojima je dosadašnja odredba o obaveznoj suglasnosti oba roditelja za prelazak djeteta preko granice s drugim osobama, ukinuta. Da bi dijete mlađe od 14 godina prešlo granicu, sad su mu potrebni samo važeća osobna iskaznica odnosno putovnica. To znači da, primjerice, baka i djed koji dijete vode na ljetovanje u inozemstvo, ili ga obiteljski prijatelji sa sobom vode na skijanje, više ne moraju imati i pisanu roditeljsku dozvolu, ovjerenu kod javnog bilježnika ili u konzulatu. Jednako tako, to znači da ni roditelj koji sam vodi dijete u inozemstvo više ne treba imati pisanu suglasnost drugog roditelja.

Ružni scenariji

U normalnim okolnostima, i onda kad su obiteljski odnosi skladni, novo će pravilo olakšati svima – i roditeljima koji ne moraju po suglasnost, i onima koji vode djecu u inozemstvo. Što, međutim, onda kad ti odnosi i nisu baš tako idilični pa jedan roditelj ne želi da drugi ode s djetetom u inozemstvo, ili baka i djed odvode dijete protiv volje drugog roditelja, druge »strane« u obitelji?  Ili, što je možda najgori mogući scenarij, što kad se dijete koje se služi internetom preko društvenih mreža »zbliži« s opasnim predatorom – pedofilom, koji mu se predstavlja u najboljem mogućem svjetlu i predloži odlazak u inozemstvo?

Djeca danas već od rođenja imaju osobnu iskaznicu, koju često nose i sa sobom, posebno ako žive u gradovima. Dopadne li se kakvoj djevojčici od 13 godina prijedlog opasnog predatora s interneta, ona će na njegov nagovor ponijeti osobnu iskaznicu sa sobom i otputovati, a na granici više nitko neće tražiti ovjerenu roditeljsku suglasnost.

– Nije mi jasno zbog čega je zakon mijenjan na ovaj način, jer to znači da sad bilo tko zavarano dijete može odvesti preko granice. To je suludo!, kratki je komentar Jasenke Beblje, predsjednice Udruge protiv zastare od pedofilije.

Kako se može čuti od nekih pravnih stručnjaka, prelazak djeteta preko granice podrazumijeva da ono sa sobom ima putovnicu ili osobnu iskaznicu koju mu je netko, pretpostavlja se roditelj, morao dati.  Ipak su moguće razne manipulacije, i djetetu neće puno pomoći činjenica da granična policija ima dužnost s osobitom pažnjom pratiti prelaske djece koja nisu u pratnji roditelja.

Otmica djeteta

Kako stoji u jednom od zaključaka Europske komisije na ovu temu, nije moguće zaključiti jesu li djeca zaštićenija u državama članicama gdje se na granici u pravilu traži dozvola roditelja. Neki praktičari ističu da je obrasce dozvole roditelja lako krivotvoriti, drugi smatraju dozvolu nepotrebnom dodatnom komplikacijom, posebno jer se suglasnost roditelja traži i za izdavanje putovnice.  Budući da zahtjev za izradu putovnice moraju podnijeti oba roditelja, odnosno jedan treba podnijeti zahtjev, a  drugi roditelj izrađenu putovnicu mora preuzeti, podrazumijeva se da je oko putovnice postignuta suglasnost oba roditelja. U međuvremenu se, međutim, odnosi među roditeljima mogu pogoršati, brak se može raspasti, putovnica ostati kod jednog roditelja, koji od drugog sada više ne mora zatražiti suglasnost za odlazak djeteta u inozemstvo. Ako jedan od roditelja odvede dijete bez odobrenja drugog, taj može slučaj prijaviti kao otmicu djeteta, kojom će se zatim pozabaviti policija odnosno Interpol.

Opasnost od zlouporaba

Svake godine Ministarstvo socijalne politike i mladih, nadležno i za obiteljske odnose, zaprimi 30-tak zahtjeva kojim jedan roditelj traži da se njegovo dijete ili djeca, koje je drugi roditelj odveo u inozemstvo, vrati u Hrvatsku, ili pak iz Hrvatske u neku drugu državu. U većini slučajeva djeca budu vraćena, no taj proces, pokazuje praksa, može trajati mjesecima, pa čak i godinama. 

– I ovako je bilo puno slučajeva da jedan roditelj odvede dijete bez suglasnosti drugog, a sad će ih biti i više, kad se ne traži suglasnost na granici, ističe Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter