Mladi položili vijenac ispred preporoditeljeve rodne kuće

Rodna kuća Jurja Dobrile (A. DAGOSTIN)
Rodna kuća Jurja Dobrile (A. DAGOSTIN)

Na spomenik najznačajnijeg istarskog preporoditelja Jurja Dobrile (16.4.1812.-13.1.1882.) ispred njegove rodne kuće u Ježenju kraj Pazina u utorak su mladi mještani položili vijenac i svijeće povodom 205. obljetnice njegova rođenja.

- Samo uvažavajući prošlost i na temeljima bogate nacionalne kulturne baštine možemo izgrađivati i sadržajnu budućnost, tu napose mislim na budućnost onih koji će sutra kreirati razvoj svoga kraja, ove "Krasne zemlje" i čitave nam domovine. Ti će kreatori biti današnja mladež. Vjerujemo da će sijati u brazdi koju je pripremio veliki biskup Juraj Dobrila i svi oni koji su ga slijedili, kazao je predsjednik Bratovštine "Hrvatska Istra" Željko Mrak. "Biskup Dobrila je doista zaorao brazdu kada je u Istri bilo najteže, kada se narodna svijest tek budila, u trenutku kada je Istra još bila nepismena, i tada su kroz opismenjavanje i njegovo djelovanje stvoreni uvjeti za ono što danas Istre jeste", kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, dok je župnik Željko Zec prisutne pozvao na kratku molitvu za pokojnog biskupa Dobrilu.

Uslijedio je obilazak rodne kuće Jurja Dobrile u kojem se nalazi stalni postav izložbe "Juraj Dobrila - život i djelo", a tom su prilikom gradonačelnik Krulčić i župnik Zec supotpisali pismo namjere čiji je cilj da se noviji dio rodne kuće ustupi Župi svete Lucije Pazinske koja trenutno nema svoj ured (župnik prebiva u Starom Pazinu), a da zauzvrat ona financira izgradnju novog društvenog doma u Ježenju (i po procjeni vrijednosti nekretnine eventualno dodatno ustupi zemljište za izgradnju groblja kod crkve sv. Lucije). Grad Pazin je trenutno vlasnik dvije trećine novijeg dijela objekta, a župa jedne trećine s time da planira otkupiti i stariji dio objekta u kojem se nalazi stalni postav. Gradonačelnik Krulčić je naglasio da bi društveni dom dobro došao Ježenju, ali i da bi rodna kuća sa stalnim izložbenim postavom ostala otvorena za javnost. Upozorio je da će se za eventualnu izgradnju novog groblja kod crkve sv. Lucije valjati poštovati prostornoplansku dokumentaciju same lokacije groblja, kao i ostale propise.

Po obilasku rodne kuće mještani su se uputili u crkvu sv. Lucije gdje je održana misa posvećena biskupu Dobrili, a zatim u prostorijama Bratovštine u Pazinu i prigodno predavanje povjesničara Stipana Trogrlića "Biskup Juraj Dobrila - hrvatski istarski preporoditelj". Obilježavanje godišnjice rođenje organizirali su Župa sv. Lucije Pazinske i Bratovštine "Hrvatska Istra". (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter