Mladi poeziju vole, citaju, pjevaju...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da pulski osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti pa i njihovi profesori vole poeziju citati i pisati pokazala je manifestacija "Citanje poezije na glas", održana u ponedjeljak u pulskoj Sveucilišnoj knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Tijekom pet sati u velikoj citaonici izmijenilo se skoro šezdeset ljubitelja poezije i proze koji su recitirali i pjevali pa cak i zasvirali uz svoje i tude tekstove. Od Tee Grujic, koordinatorice volontera "Sanjaci knjiga" koji su dogadaj organizirali, doznali smo da je procitano 111 pjesama, a otpjevano njih 36. Na kraju su svi zajedno spontano zapjevali "Krasna zemljo". Grujic je rekla da su na prijašnjim ovakvim susretima poeziju citali ispod zvijezda i krošanja, a u travnju su 24-satnim citanjem putopisa sudjelovali u Tjednu dobre knjige.

Govorilo se i pjevalo i na cakavskom i kajkavskom. Od klasika culi su se stihovi Dobriše Cesarica i Luke Paljetka pa sve do Dantea Alighierija, ciji smo uvod u "Božansku komediju" culi na talijanskom. Stihovi su se nizali i na engleskom, a zahvaljujuci "Treffpunkt Deutschlandu", ucenicima Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, koji su ovaj put bili i najbrojniji, i na njemackom. Oni su se, ispravno pretpostavivši da ne razumiju baš svi njemacki, potrudili poeziju koju su govorili dramatizirati i predstaviti kroz male i simpaticne igrokaze. Na taj su nacin prezentirali i projekt "Škole: partneri buducnosti". Nastupili su i ucenici osnovnih škola Stoja i Veruda, Talijanske srednje škole "Dante Alighieri", Tehnicke škole, Gimnazije i studenti pulskog sveucilišta. Led je probio Ivan Lorencin, ucenik 4.ET razreda Tehnicke škole.

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige nastavlja se u utorak, kada ce u podne u Sveucilišnoj knjižnici biti predstavljen BookCrossing, projekt razmjene knjiga u kojem može svatko sudjelovati, a koji se organizira na nacionalnoj razini. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter