Mladi orkestar oduševio Porečane


Ovoga vikenda u Umjetničkoj školi u Poreču održana je dvodnevna radionica Sustava orkestra djece i omladine El Sistema Hrvatska, a kao gost predavač bila je Sara Illana Arias Cano, pijanistica i flautistica iz Španjolske koja aktivno sudjeluje i u programima Sistema Europa. Okupljena djeca, njih tridesetak iz svih krajeva Istre i glazbeni pedagozi tom prigodom bili su u detalje upućeni u El sistema metodologiju, sudjelovali u praktičnom radu i vještinama dirigiranja, a u nedjelju svoje prikupljeno znanje demonstrirali i svirkom uživo na Trgu slobode.

Koncert dječjeg orkestra privukao je i oduševio mnogobrojne prolaznike, ali i one koji su uživali u proljetnome suncu na terasama kafića. Čule su se dobro poznate skladbe, a nakon svake svirke publika je mališane nagradila velikim pljeskom.

Što je to El Sistema? Kako smo saznali tijekom predavanja to je metodologija koja koristi glazbu kao sredstvo, ne samo glazbenog, već i društvenog razvoja djece i mladih, primarno putem zajedničkog muziciranja u orkestru. Fokus je na grupnom glazbenom muziciranju i razvijanju društvenih vještina. Metoda se može prilagoditi potrebama zajednice u kojoj se koristi. U Venezueli – zemlji u kojoj je nastala, razvila se primarno kao potreba da se djeci koja žive u neimaštini ili pak tamo gdje im kulturni sadržaj nije dostupan, stvori mogućnost da uđu u svijet umjetnosti i dobiju priliku. U Istri se provodi u partnerstvu sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a program je financiran od Europske unije i Ureda za udruge. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter