Mladi Manchester Cityja na pripremama u Novigradu

Patrick Vieira u društvu ostalih trenera omladinskog pogona Manchester Cityja
Patrick Vieira u društvu ostalih trenera omladinskog pogona Manchester Cityja

Od danas je Novigrad zasigurno jedan od spominjanijih istarskih, pa i hrvatskih gradova kada je nogomet u pitanju. Naime, kako je bilo i najavljeno, u gradu od popodne boravi 75 mladih igrača i tehničkog osoblja jednog od najboljih engleskih nogometnih klubova Manchester Cityja, lanjskog (2011./2012.) osvajača naslova Premijer lige i aktualnog viceprvaka, plasiranog u minuloj sezoni odmah iza ljutog gradskog rivala, Manchester Uniteda.

U Novigrad su doputovali s tri selekcije iz svoje nogometne akademije U17, U19 te U21, s kojima će do 20. ovog mjeseca imati pripreme za zahtjevnu sezonu koja je pred njima. Odmah nakon smještaja u hotelu Maestral, Lagune Novigrad, na obližnjim novouređenim igralištima 52 igrača u pratnji desetak trenera odradila su i prvi trening.

Među igračima i trenerima na novigradskim terenima bio je direktor akademije Mark Alen te svakako najzvučnije ime u Cityjevoj akademiji, proslavljeni bivši francuski reprezentativac Patrick Vieira, koji je trenutno trener najstarije, U21 selekcije. Upravo ta selekcija, u kojoj su zapravo samo dvojica 21-godišnjaka dok je ostatak godinu dana mlađi, je u Novigradu pod posebnim povećalom budući da se slaže U21 momčadi koja će pored engleskih obaveza nastupiti i u Ligi prvaka za mlade timove koja premijerno kreće od ove sezone.

Tijekom boravka u Novigradu planirano je i da sve tri selekcije "građana" odigraju po dvije pripremne utakmice. U utorak, 16. srpnja, će U-17 igrati s Cibalijom, U-19 s Rijekom, a U-21 snage će odmjeriti s Osijekom.

Drugi set utakmica predviđen je tri dana kasnije, u petak, kada će U-17 igrati protiv Domžala, U-19 protiv Olimpije, dok će Vieirina momčad snage odmjeriti protiv seniorske momčadi Gorice.

Budući da dolazak "građana" pobuđuje veliki interes javnosti, uljudno je i nadasve profesionalno englesko rukovodstvo odlučilo da treninzi budu otvoreni za javnost, tako da se s tribina novigradskih terena može slobodno uživati u majstorijama budućih zvijezda, od kojih neki već povremeno treniraju sa seniorskim sastavom.

Jedina dva dana kada će treninzi biti "tajni" su dan uoči spomenutih utakmica. Boravak akademije engleskog premijerligaša u Novigradu dobra je prilika i našim domaćim stručnjacima i trenerima da uživo vide kako sve to funkcionira u velikim nogometnim sredinama.

Za boravak Engleza u Novigradu zaslužni su NK Novigrad, Laguna Novigrad te Grad i TZ, koji su se nesebično uključili da bi se njihov dolazak realizirao. (Napisao i snimio M. PILAT)


Podijeli: Facebook Twiter